Hírek

ZENEHALLGATÁS ÉSSZEL? VÉDD MAGAD!

ZENEHALLGATÁS ÉSSZEL? VÉDD MAGAD!

A ZENEHALLGATÁS HALLÁSVESZTÉST OKOZ?

 

Nem kérdés, hogy zenét hangosan hallgatni jó. Ha nem is folyamatosan, megállás nélkül, de a dübörgő zenére valahogy mégis könnyebben eresztjük ki a gőzt. Az autóban ülve, meghallva kedvenc számunkat beindul a boldogsághormon-termelés, és még a rántást is szívesebben kavargatjuk a konyhában, ha George Michael hangja utasít kedvesen a hangszórókból, hogy „Wake me up, before you go-go!”A jó zenéket – ami persze mindenkinek mást jelent - hangosan jó hallgatni. Koncerten, rádióból, diszkóban, vagy akár futás közben a mobilunkon. De vajon az ereszd-el-a-hajadat-zenehallgatás okozhat-e hallássérülést?

1. MILYEN A „MEGFELELŐ” HANGERŐ?

Jó kérdés. Tudományos alapokra helyezve a válaszunk az, hogy mindenkinek más. Nagy általánosságban véve a megfelelő hangerő az, ami nem bántó a fülnek, és ami mellett a külső zajokat is jól halljuk. A hallássérülés kialakulása viszont jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a hang erejétől, de a zaj időtartamától is függ. Ez azt jelenti, hogy ha ülünk az autóban és maximumra csavarjuk Fenyő Mikit, egy szám erejéig még nem okoz visszafordíthatatlan problémát hallásunknak.  Ha viszont a teljes albumot koppon élvezzük, ráadásul annyira szeretjük Miklóst, hogy akár duplázunk is, ott már sérülhetnek a fülben lévő apró szőrsejtek, ami befolyásolja hallásunk épségét. 

2. KONCERTEK ÉS ÉLŐZENE

A fesztiválon, szórakozóhelyen vagy koncerten ordító hangos zene nem hogy teljesen normális, de az a minimum elvárt, aminek szerves következménye a másnap reggeli fülzúgás. Akár egy „bonus track”, amit nem kértünk a CD-hez, mégis megkaptuk, szinte elkerülhetetlen, hiszen a mulatozás közben nehéz elkerülni a fülsiketítő zajt. És lássuk be, hogy nem is akarjuk. Hiszen ezért mentünk oda. Annak érdekében viszont, hogy a zene-élmény adjon, és ne pedig elvegyen, érdemes felkészülni a hangorkánra. Hogy mivel? Speciális füldugóval, ami a hangot tökéletesen szűrve továbbítja fülünkbe, illetve célszerű időszakonként kicsit eltávolodni a hangszórótól, hogy pihentethessük sérülékeny hallószerveinket.

3. A HANGOS ZENÉTŐL MEGSÜKETÜLÜNK?

Rövidtávon nem. Ellenben ha hosszú időnk keresztül vagyunk kitéve a zajnak, előfordulhat fülzúgás, hallásvesztés. Mint ahogy mi magunk is különbözőek vagyunk, úgy hallásunk sem egyforma, így a zajok is más-más mértékben okoznak problémát. Van, aki érzékenyebb a túlzott zajra, és van, aki kevésbé. Másképp reagálunk a bennünket ért zaj-támadásra, így annak érdekében, hogy hosszú távon megőrizzük hallásunkat, a rendszeres éves ellenőrzéseken túl nagyon fontos a megelőzés. 

4. MI A TEENDŐ, HA SÉRÜL A HALLÁSUNK?

Akár zenehallgatás, akár egyéb tevékenység közben érezzük úgy, hogy veszélyben van érzékszervünk, füldugóval, fülhallgató használatával van lehetőségünk a védelemre, megelőzésre. Egy durvább koncert, vagy dizsi-buli után teljesen normális, ha fülünk cseng és zúg, ám ha a kellemetlen érzés 24 órán belül nem múlik, javasoljuk audiológus szakemberhez fordulni. A fülzúgás ilyen esetekben átmeneti, ettől függetlenül minél többször vagyunk kitéve zajterhelésnek, annál nagyobb az esély a hallássérülés elszenvedésére. 
 


Szerző: Eat, Move & Smile