Hírek

VESZÉLYES WELLNESS! ÓVD A FÜLED

VESZÉLYES WELLNESS! ÓVD A FÜLED

A WELLNESS VALÓBAN VESZÉLYES A HALLÁSRA?

A wellness-szel és spa-élménnyel legtöbben valahogy úgy vagyunk, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Szeretjük hidegben, melegben, itthon és külföldön, vidéken, a városban, reggel, napközben és este, masszázzsal, szaunával, fürdőzéssel, pancsolással, hideg vízbe merüléssel vagy anélkül. Tulajdonképpen mindegy is, csak essen jól, nem igaz? Télidőben a víz és a szauna hívogató melege még inkább tettre késztet bennünket, hogy öt másodperc alatt összepakolva wellness-szettünket, elmenjünk egy kicsit relaxálni. Hallóként és hallássérültként bármikor megtehetjük, arra viszont érdemes odafigyelnünk, milyen veszélyek leselkedhetnek ránk a jól megérdemelt kikapcsolódás ideje alatt.

FÜLDUGULÁS – NEM CSAK ÚSZÓKNAK

Attól, hogy a medence közelébe sem megyünk, sokan úgy gondoljuk, nem dugulhat be a fülünk. Pedig a nedves környezet, a meleg, párás levegő tökéletes terep a bacilusoknak, hogy a hallójáratunkban megtelepedve ádáz módon gyulladást okozzanak a fülünkben anélkül, hogy tökéletesen manikűrözött lábujjunkkal megérintettük volna a medence vizét.
Ha a wellness számunkra kizárólag csobbanással az igazi, úgy érdemes az utazást megelőzően gondoskodni füldugóról. Ahhoz, hogy tökéletes élményben lehessen részünk a pihenés alatt, és ne kelljen aggódnunk a különböző fülbetegségek miatt, már beszerezhetünk saját méretre, bőrbarát szilikonból készített speciális füldugót, ami nem csak a vizet tartja távol, de megvédi hallójáratunkat a fertőzésektől is.

SZAUNA-VILÁG

A meleg alapvetően jót tesz hallásunknak, de egyben remek táptalaja a vírusoknak és a fertőzéseknek. Akár a finn szaunát, akár a gőzfürdőt választjuk, hallójáratunk minden esetben ki van téve a baktériumok által történő támadásának. Amennyiben hallásvesztéssel küzdünk, és hallókészüléket viselünk, célszerű az érzékeny kütyüket távol tartani a nedvességtől, illetve a szauna extra magas hőmérsékletétől. A hallókészülék szerkezete a magas hő hatására megsérülhet, és az elemek sem tolerálják, ha felforrósodik a levegő.

A TÜNETEK

A wellness ideje alatt elszenvedett fülbetegségek tünetei változatosak lehetnek. Először csak enyhe nyomásérzékenység, majd erősebb fájdalom jelentkezik, de halláscsökkenés, viszketés és fülfolyás is előfordulhat. Súlyosabb esetekben a fülkagyló porcos része is megbetegedhet, kivörösödhet, fájdalmassá válhat a terület.

MI A HELYZET A KICSIKKEL?

A kölykök részére egy csúszdapark vagy uszoda, maga a vizes mennyország, ahol esélyünk sincs arra, hogy el tudjuk kerülni a víz fülbe, orrba, szájba kerülését. Ettől függetlenül jó, ha tudjuk, hogy a gyerekek középfülgyulladása nem feltétlenül a strandolás következménye, hiszen a fertőzött víz orron keresztül történő arcüregbe jutása szintén okozhat középfülgyulladást. Sokszor azt gondoljuk – tévesen -, hogy a kicsik a fül felől fertőződnek meg, pedig a kellően zsíros hallójárat és a dobhártya megvédi őket a fertőzésektől. Jó hír viszont, hogy a gyulladások nyom nélkül gyógyulnak a megfelelően kiválasztott fülcseppek és gyógyszerek, valamint a helyi kezelések hatására.

ÍGY VÉDD A HALLÁSOD

A hallójárat védelmét a fülzsír biztosítja. Ha ez a védőréteg csökken, a hallójárat finom bőre sérülékennyé válhat, szabad utat adva ezzel a kórokozóknak. Ahhoz, hogy biztosítsuk hallójáratunk egészséges védőrétegét, óvatosan kell bánnunk a fülzsírral. Bár egyes esetekben zavaró lehet, és már-már automatikusan nyúlunk zuhanyzást követően a fülpiszkáló felé, próbáljunk meg leszokni róla. A fülpiszkáló helytelen használatával ugyanis a felesleges zsírt nem hogy eltávolítjuk, de beljebb nyomjuk a hallójáratba, ami fülgyulladáshoz, vagy akár a dobhártya megsértéséhez is vezethet. 

HALLÓSZERVI VIZSGÁLATOK

Egészségünk megőrzése évszaktól függetlenül fontos, mégis mondhatjuk, hogy minden időszak különböző megbetegedéseket hordozhat magában. A rendszeres éves szűrővizsgálatokon túl a hallószervi megbetegedéssel, hallásszűrő vizsgálattal, hallókészülékekkel kapcsolatban érdemes a felmerülő problémákat mielőbb, már az első jelek megjelenésekor kezelni, melyben profi szakorvosaink hatékony segítséget nyújtanak pácienseink részére.

Szerző: Eat, Move & Smile