Hírek

ÚJ TAVASZI FILM A SZABADBAN: A POLLENEK TÁMADÁSA

ÚJ TAVASZI FILM A SZABADBAN: A POLLENEK TÁMADÁSA

ÍGY VÉDEKEZZ A POLLENEK ELLEN

Bár alig vártuk a tavaszi napsütést, a madarak csicsergését és hogy végre tartósan legalább 10 fok fölé kússzon a hőmérséklet, mi, akik évről-évre allergiától szenvedünk, nem árt, ha a pollenek támadására már most felkészülünk. Rutinos versenyzőként nagyjából tudjuk, hogy mi mindenre számíthatunk, de pár lépésben talán mégsem árt, ha leporolva tudásunkat – szorosan arcunk elé szorítva porálarcunkat – végigfutjuk a listát és felfrissítjük idei pollen-haditervünket.

1. SZEREZZÜK BE A PIRULÁT

Allergiával küzdőként pontosan tudjuk, mit jelent a pollen-szezon: az orrunk csurog, a torkunk dagad, a szemünk viszket és könnyezik, az e-mail fiókunk pedig tele van a papír zsebkendő gyártó cégek ajánlataival, melyben jelzik, hogy az ipari mennyiségű zsebkendő fogyasztásunkra való tekintettel bennünket választottak az év orrának. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, gondoskodjunk már a pollen-szezon elején a szükséges allergia tabletták beszerzéséről, egybekötve a fül-orr-gégész szakorvossal való éves randevúnkkal a rendelőjében. Érdemes már a tavasz első napsugaraival felkeresni és időpontot egyeztetni, hogy még azelőtt megtörténjenek a vizsgálatok és beszerezhessük a szükséges információkat és pirulákat, mielőtt elhatalmasodnának rajtunk a kellemetlen tünetek.

2. TAVASZI NAGYTAKARÍTÁS

A tavasz egyébként is tökéletes arra, hogy külsőleg és belsőleg is megújuljunk, felfrissüljünk. Nincs ez másként a környezetünkkel sem: lekerülnek az ablakról a függönyök, átmossuk a szőnyegeket, alaposan leporoljuk a bútorokat, hogy a Nap sugarai vígan szaladgáljanak nappalinkon keresztül és kasul. Nekünk, akik allergiával küzdünk, kifejezetten fontos, hogy a tavasz beköszöntével alaposan kitakarítsunk, és por-, szőr-, és pollenmentessé tegyük otthonunkat. Érdemes ilyenkor az ágyneműt – és nem csak a huzatokat, hanem a párnát, paplanokat és magát az ágymatracot is alaposan kitakarítani, szellőztetni vagy tisztítóba vinni, hogy a téli hónapok alatt megtelepedett szennyeződésnek is végérvényesen búcsút inthessünk.

3. FIGYELJÜNK AZ ÉTKEZÉSRE

A tavasz első napjaiban ugyan az idényzöldségek és gyümölcsök nem annyira jellemzőek, mint nyáron, de érdemes már ilyenkor összeállítani személyre szabott allergia-diétánkat. A diéta szó ne tévesszen meg senkit, természetesen nem arról van szó, hogy márciustól az első fagyig koplalnunk kell, sokkal inkább azt, hogy összeállítjuk azokat az ételeket, fűszereket, összetevőket és elkészítési módokat, amelyekről tudjuk, hogy orális-, vagy keresztallergiát okoznak.

Jó, ha tudjuk hogy az orális allergia a száj-, és a száj körüli nyálkahártya irritációja miatt jelentkezhet, ilyenkor a száj, az ajkak, a szájpadlás és a garat viszkethet, duzzadhat, illetve kísérheti kellemetlen fülviszketés vagy torokszorítás is. Kiváltó oka lehet, ha cseresznyét, sárgabarackot vagy almát csemegézünk, de a pollennel teli mézzel is óvatosan kell bánnunk, bármennyire is egészségesnek gondoljuk.

A keresztallergiát sem hanyagolhatjuk el a haditervünk kidolgozásakor, hiszen szintén veszélyes lehet ránk nézve, ugyanis akárcsak a görögdinnye-parlagfű esetében, egyes szerkezetek annyira hasonlítanak egymáshoz, hogy hiába vagyunk a parlagfűre allergiásak, görögdinnye fogyasztásakor is jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek.

4. VÉDJÜK MAGUNKAT A POLLENEKTŐL!

Minden apró dolog jól jöhet ahhoz, hogy elkerüljük a kínzó tüneteket. Ilyen például, ha a szabadban napszemüveggel, és akár egy csinos kalappal védekezünk a vad pollenek támadása ellen, illetve amennyiben van rá lehetőségünk, a reggeli és késő délutáni órákra korlátozzuk a szabadban való tartózkodásunkat. Hogy otthonunkat pollen-mentesen tartsuk – vagy legalábbis megtegyük mindazt, amit csak tudunk, hazaérkezéskor mossunk kezet és cseréljük le utcai ruhánkat, illetve hajunkról is távolítsuk el az irritáló anyagokat, hogy frissen mosott hajjal, pollenektől mentesen térhessünk nyugovóra.

Kérdésed van? Allergia vizsgálattal, fül-orr-gégészeti kérdésekkel kapcsolatban keress bennünket elérhetőségeinken! Szakembereink elvégzik a teljes körű vizsgálatokat, és szívesen segítenek személyre szabottan összeállítani a megfelelő allergia-diétát az országban két helyen: Gyulán és Balatonfüreden.

Szerző: Eat, Move & Smile