Hírek

TÉLI TÜSSZENTÉS - MEGFÁZÁS VAGY ALLERGIA?

TÉLI TÜSSZENTÉS - MEGFÁZÁS VAGY ALLERGIA?

LÉTEZIK ALLERGIA TÉLEN IS?

Ha a hideg időben tüsszentünk, az vajon nátha, vagy allergia? Télen a meghűlés, vagy az enyhébb időben megtelepedő vírusok okozta megbetegedések gyakoriak, tudjuk ezt jól. Pontosan tudjuk, mit kell tenni ellene, hiszen gondoskodó Édesanyánk már kiskorunkban belénk sulykolta a legfontosabbakat: „Fiam! Kimész, sapka-sál!” Mindegy, hogy túrázni megyünk, vagy csak a szeméttel fáradunk le a tárolóig, a hideg elleni védekezés belénk égett, és tudjuk, hogy nem játék. De mi van az allergiás megbetegedésekkel? Vajon mi, akik a tavasz beköszöntével automatikusan vesszük elő a százas zsepit, a téli hidegben védve vagyunk? Naná, hogy nem! Nézzük, milyen veszélyforrások leselkednek ránk az olykor napsütéses, zömmel borús téli égbolt alatt.

KÍNZÓ POR MINDENHOL

Az otthonunkban megtelepedő por évszaktól függetlenül alkalmas arra, hogy folyamatos allergiás reakciót kiváltva bosszantson bennünket, amit a fűtés – akár a radiátor, akár a padlófűtés – tovább fokozva mindezt, gazdagon keringet a levegőben. A legjobb, amit tehetünk ez ellen – a fül-orr-gégész szakember javaslatain túl -, hogy fokozottabban ügyelünk környezetünk pormentesítésére, és rendszeresen tisztítjuk a lakásban található textíliákat. Nehéz dolgunk van, hiszen a kanapé huzattól kezdve a szőnyegeken át az ágyneműig, a párnáktól a függönyig érdemes mindent időszakosan, magas hőfokon átmosni, az ágymatracot pedig olykor alaposan átgőzölni.

AZ A SUNYI PENÉSZ

A penész legyen tél vagy nyár, időjárástól függetlenül megbújhat otthonunk nedves helyiségeiben, vagy akár a falon, a plafonon, a tapéta mögött, apró résekben megtelepedve, alattomosan kiváltva belőlünk az undok és kellemetlen allergiás reakciókat. A fürdőszoba, a vizes helyiségek mind-mind remek terepet biztosítanak a penész megtelepedésének, ezért fontos, hogy otthonunk ezen részeit megfelelően tisztán, és legfőképpen penész-mentesen tartsuk.

CIRMI-, ÉS BODRI SZŐR

A cicák-kutyák, és egyéb, szőrrel borított kedvenceink télidőben olykor több időt tölthetnek falon belül, mint odakint a cudar időjárásban. Az állatszőr viszont okozhat allergiás reakcióikat - vagy fokozhatja azokat, illetve a szőrükhöz hasonlóan a nyáluk, vizeletük is könnyen kiváltó oka lehet a kellemetlen tüneteknek. 

FENYŐFA

A fenyőfa önmagában nem hibáztatható az allergiát kiváltó reakciókért, viszont igazi menedéket jelent az ágakon megtelepedő gombáknak és a spóráknak. Megoldásként jól jöhet a műfenyő, bár ebben az esetben is óvatosan kell eljárnunk, hiszen akár a boltból cipeljük haza, akár a pincéből szállítjuk fel otthonunkba, egy frissítő zuhannyal feltétlenül tisztítsuk meg a rátelepedő portól és baktériumoktól. 

ROMANTIKUS KANDALLÓ

A tűzifa ropogása a kandallóban bár végtelenül meghitt és romantikus atmoszférát teremt, ha allergiával vagy asztmával küzdünk, vegyük figyelembe, hogy a tűzre vetendő fahasábok égése során keletkező füst és a benne keringő pollenek bőven okozhatnak problémát. Mielőtt beüzemeljük a kandallót, feltétlenül bizonyosodjunk meg, hogy a kémény megfelelően működik, és a füst megfelelő sebességgel távozik kifelé ahelyett, hogy elárasztaná a lakóteret. A fahasábokat, ha nem is tudjuk szabad szemmel ellenőrizni, mindenképpen tisztítsuk meg és tekintsünk rá úgy, mint allergiás reakciók kiváltójára, és ennek megfelelően döntsünk arról, hogy a kandallót izzítjuk-e be, vagy inkább a lámpát kapcsoljuk fel a kellemes hangulat megteremtéséért.
Az immunrendszer kóros reakciójának vizsgálata, kezelése feltétlenül szükséges ahhoz, hogy életünket egészségesen, allergiamentesen élhessük. Az allergiás megbetegedések ma már hatékonyan kezelhetőek, így érdemes mielőbb szakemberhez fordulni, és szakszerű segítségét kérni. 

Szerző: Eat, Move & Smile