Hírek

ÍGY TEDD LE A CIGIT TERHESSÉG ALATT

ÍGY TEDD LE A CIGIT TERHESSÉG ALATT

HA DOHÁNYZIK A KISMAMA, AKKOR SZÍV A BABA! DE HOGYAN TEDD LE A CIGIT TERHESSÉG ALATT?

Senki sincs talán, aki helyeselné egy nő dohányzását, aki éppen születendő gyermekét hordozza a szíve alatt. A dohányzás viszont egyfajta függőség, amire nemdohányzóként könnyű azt mondani, hogy „csak egyszerűen tedd le”, vagy hogy „holnaptól ne gyújts rá”, hiszen talán sosem került még a dohányzás bűvkörébe, még nem ragadta el a beáramló nikotin és a kiáramló füst okozta élvezet szele. És jól is van ez így. Hiszen egészségünk érdekében jó, ha nemet mondunk a dohányzásra. De vajon mi történik azokkal, akik hódolnak eme káros szenvedélynek, és akkor sem tudnak nemet mondani, mikor a terhesség ideje alatt egy másik, új élet növekszik bennünk?

1. NEM VAGY EGYEDÜL

Amikor olyan tevékenységet folytatunk, ami mások számára elítélendő, természetes, hogy próbáljuk azt leplezni, tagadni, nem beszélni róla, vagyis elrejteni a világ elől. A terhesség alatti dohányzás is ilyen, homokba dugjuk a fejünket, és úgy gondoljuk, ha nem látják mások, akkor az talán nincs is. De szívünk mélyén jól tudjuk, hogy ezzel nemcsak magunknak, de a magzatnak is ártunk. Sokan vannak ezzel így. Szerte a világban nők milliói szívják a cigarettát várandósságuk ideje alatt, akiknek egy része már felismerte, hogy ha problémáját megosztja másokkal, a családdal, barátaival vagy egy szakorvossal, akkor már megtette az első lépést a leszokás felé. Mert a dohányzásról megfelelő segítséggel igenis le lehet szokni. De mindenképpen beszélni kell róla.

2. AZ ORVOS NEM ÍTÉLKEZIK, VISZONT SEGÍT

A dohányzó kismamák nehezen fordulnak szakemberhez, hogy segítséget kérjenek a leszokásban. Általános félelem, hogy az orvos majd ítélkezni fog, rosszallja majd függőségünket, dorgál és az egész látogatás semmire sem lesz jó, csak hogy lelkiismeretfurdalást keltsen bennünk. Pedig ez tévedés. Az, hogy az orvos mit gondol, egyedül rá tartozik, a gyógyításra tett esküje pedig mindazokra, akiknek egészségi állapotuk megőrzéséhez vagy javításához szükségük van szakirányú segítségre. Azok a szakemberek, akik a dohányzásról való leszokásban is végeznek kezeléseket, tisztában vannak vele, hogy a terhes nők egy része sajnos dohányzik, és vélhetően nem mi leszünk az elsők, akik hozzájuk fordulunk megoldásért, másrészt meg igen nagy bátorság felvállalni függő helyzetünket és szakember segítségét kérni.

3. TŰZZ KI EGY HATÁRIDŐT

Ha van egy tervünk, a cél eléréséhez mindig ki kell tűznünk egy időpontot. Muszáj szigorúnak lenni magunkkal szemben, de mégis meghagyni azt az időintervallumot, amiben képesek vagyunk megbirkózni a dohányzásról való leszokással.

4. MONDD EL, HOGY LESZOKÓBAN VAGY

Ha megosztjuk másokkal elhatározásunkat, nemcsak támogatni fognak döntésünkben, de saját magunkkal szemben is húzunk egy vonalat, amihez muszáj tartani magunkat. Hiszen erősek vagyunk, és a cél érdekében, hogy egészséges kisbabát hozzunk a világra, nem is kérdés, hogy megtesszük a babáért és önmagunkért. A környezetünk is értékelni fogja az igyekezetet, az elért eredményeket, és ott lesznek mellettünk, ha bátorításra lenne szükségünk.

5. LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE CSÖKKENTSD A MENNYISÉGET

Az elhatározás, hogy holnaptól letesszük a cigarettát, remekül hangzik, de tudjuk jól, hogy ez nem így megy. A szakorvos különböző kezelésekkel, nikotin tapasszal segít, hogy a dohányzásról való leszokás a körülményekhez mérten könnyen menjen, de ha hirtelen felindulásból egyedül próbálnánk meg felvenni a kesztyűt a füstölgő rúddal, úgy számítsunk rá, hogy ez nem egyik napról a másikra fog megtörténni. A fokozatosság elvét itt is be kell tartani, hiszen a dohányzás hirtelen abbahagyása komoly elvonási tüneteket vonhat maga után.

6. NIKOTINTAPASZ ÉS RÁGÓGUMI

A gyógyszertárakban elérhetőek olyan termékek, amelyek ugyan folyamatosan adagolják a nikotint, mégis olyan módon és mennyiségben, ami támogatja a leszokást. Célszerű ezeket a termékeket is úgy használni, hogy közben rendszeres orvosi kontroll alatt állunk, hiszen az orvos nemcsak támaszunk ez idő alatt, de személyre szabott javaslatokkal is segíti a leszokást.

7. LEGYÉL TÜRELMES

Ahogy Róma sem egy nap alatt épült fel, úgy a rövid idő alatt történő leszokást önmagunktól sem várhatjuk el. A hosszú évek alatt berögzült szokások, szagok, a nikotinhiány és maga a procedúra, ami beépült a hétköznapjainkba, nem szüntethető meg egyik pillanatról a másikra. Szakértő gondoskodására bízva magunkat viszont esélyt adunk a saját, és ami várandós kismamaként a legfontosabb, születendő gyermekünk egészségére.

Kérdésed van? Dohányzással, a dohányzásról való leszokással kapcsolatos kérdéseiddel keress bennünket elérhetőségeinken! Szakembereink a teljes körű vizsgálatok elvégzését követően szívesen segítenek személyre szabottan összeállítani a megfelelő kezeléseket az országban két helyen: Gyulán és Balatonfüreden.

Szerző: Eat, Move & Smile