Hírek

STOP! NYUGODT ALVÁS HORKOLÁS NÉLKÜL!

STOP! NYUGODT ALVÁS HORKOLÁS NÉLKÜL!

5 + 1 EGYSZERŰ TIPP HORKOLÁS ELLEN 

Vajon miért van az, hogy mindig az alszik el előbb, aki horkol? Ha párunk kéretlen éjszakai zeneműsorát már a szomszédok is lassan Grammy-díjra jelölik, ideje tenni ellene. A horkolás sem felnőttek, sem gyermekek esetében nem természetes folyamat, sőt, a kicsiknél kifejezetten veszélyes, viszont megfelelő orvosi kezeléssel a tünetek csökkenthetők, illetve teljesen megszüntethető. 

MIKOR HORKOLUNK?

Horkolás akkor jelentkezik, amikor alvás közben belégzéskor a levegő nem megfelelően jut át az orrból vagy a szájból a tüdőbe, illetve kiáramláskor a levegő a lágy szájpadlás részben akadályba ütközik. Ilyenkor a levegő a körülötte lévő lágy szöveteket mozgatni kezdi, egyfajta vibrálás jön létre, amely a légutak dugulása miatt éktelen éjszakai zajokat, és álmatlan órákat okoznak. Főleg nekünk, hiszen a horkoló fél sok mindenre nem emlékszik, esetleg „csupán” arra, hogy éjszaka többször felriad, vagy reggel úgy ébred, mint akit agyonvertek.

MI OKOZZA A HORKOLÁST?

Hogy kinél-mi váltja ki a horkolást, az egyénenként változó. Több olyan tényező állhat fenn, melyek nem csak együttesen, de akár külön-külön is okozhatják a kellemetlen tüneteket. Ha a tünetek tartósak, és nem csitulnak az alábbi trükkök bevetésekor sem, mindenképpen érdemes fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulni, hogy a körülményeket alaposan kivizsgálva a problémákat időben és hatékonyan orvosolni tudják.

De nézzük, vajon mi az a néhány csalafinta trükk, amivel random csitíthatjuk a kellemetlen, éjszakai igényeinken túlmutató trombitálását?

1. PÁRNACSERE

A horkolás csillapítására a lapos párnát cseréljük eggyel magasabbra, hogy fejünk picivel feljebb helyezkedjen el alvás közben. Ebben a pozícióban a nyelv és az állkapocs előrébb esik, így megkönnyítjük a levegőáramlás útját. Vannak kifejezetten erre a célra készített párnák, amelyek nem csak a horkolás kezelését támogatják, de a nyaki izmok pihenését is tökéletesen biztosítják.

2. INKÁBB OLDALT, MINT HÁTON

Sokat segít a horkolás csillapításában, ha nem a hátunkon, hanem oldalt fekve alszunk. Az évek alatt berögzült alvó pozíción ugyan nehéz változtatni, de egy-két jól bevált módszerrel ez sem lehetetlen. Az egyik ilyen a teniszlabda-trükk, ami első hallásra rémesen furának tűnik – nekünk másodikra is az volt. Az alvóruha nyaki részéhez ugyanis ha teniszlabdát erősítünk, az annyira kényelmetlen, hogy még alvás közben is automatikusan fordulunk az oldalunkra, melynek során a légutakat nem zárja el a hátrabukó nyelvünk, illetve az esetleges dugulások, elzáródások is felszabadulhatnak.

Ha a teniszlabda-trükk már olvasásra is fájdalmas, vagy attól tartunk, hogy Bodri éjszaka kivadássza nyakunkból a célszerszámot, oldalfekvésben építsünk párnából barrikádot, ami megtámasztja a hátunkat, és akárcsak a kismamáknak, a horkolóknak is biztosítja az oldalsó pozícióban történő, pihentető alvást.

3. MAGAS PÁRATARTALOM

A párás levegő nem csak bőrünknek fontos, hogy télidőben is puha maradjon, de a horkolás kezelésében is nagyszerűen segíthet. A száraz levegő ugyanis irritálhatja az orrnyálkahártyát és a torkunkat, így ha a légutak szöveteinek duzzadása okozza a horkolást, úgy abban a párásító, vagy akár egy hideg vízben átöblített és kiterített lepedő kiegészítő támogatást nyújthat.

4. VISZLÁT, CIGARETTA!

A dohányzás önmagában is probléma, de tetézve a bajt, még a horkoláshoz is nagyban hozzájárul. A dohányzás ugyanis irritálja az orrnyálkahártyát és a torkunkat, ami akadályozza a levegő megfelelő áramlását, így okozva ezzel éjszakai csatazajt. A dohányzásról való leszokás nem egyszerű sétagalopp, de mint ahogy orvosi segítséggel a horkolás is kezelhető, úgy szakember segítségével a cigarettának is könnyen búcsút inthetünk.

5. EGY KIS FOGYÁS MINDIG SEGÍT

Már egy kis fogyás is hozzájárul a zsírszövetek csökkenéséhez, hiszen a légzőszervek számára könnyebb levegőáramlást biztosít. A mozgás és a helyes étrend egyébként is az egészséges élet része, így különösebben talán nem is kell magyarázzuk a fontosságát, minden esetre jó ha tudjuk, hogy az ártatlannak tűnő horkolást is könnyen okozhatja túlsúly.

5 + 1. A SZAKORVOS TUDJA

A fenti trükkök átmeneti megoldást nyújthatnak, ahhoz viszont, hogy a horkolás problémájának mélyére ássunk, és megtudjuk a kellemetlen zenebona kiváltó okát, fül-orr-gégész szakorvosra van szükségünk. A vizsgálatok fájdalommentesek, melynek során akár az alvás otthoni, mobil készülékkel történő megfigyelésével, akár rádiófrekvenciás horkolás gátló ambuláns műtétekkel. kezelni tudják mid a hagyományos, mind pedig a „levegő nélküli (APNOE)” horkolást.Szerző: Eat, Move & Smile