Hírek

ROSACEA AZ ARCBŐRÖN. SZÉGYELLJÜK MAGUNKAT?

ROSACEA AZ ARCBŐRÖN. SZÉGYELLJÜK MAGUNKAT?

SEMMIKÉPP! HISZEN A ROSACEA KEZELHETŐ!

A heves kipirosodástól a krónikus vörösödésig a rosacea megannyi változatban okoz kellemetlenséget férfiak és nők arcbőrén egyaránt. Hogy mi okozza a bosszantó bőrelváltozást, megoszlanak a vélemények. Egy dologban viszont egyetértenek a bőrgyógyász szakemberek, mégpedig abban, hogy a tünetek csillapíthatóak, és megfelelő kezeléssel, valamint dermatológus bevonásával a bőr vörössége optimalizálható. Eloszlatva a tévhiteket és a mítoszokat, íme néhány tény, amit feltétlenül tudnunk kell a rosaceas arcbőrről.

GYAKORIBB, MINT GONDOLNÁNK

Pontos számadatok ugyan nincsenek a rosaceas arcbőrrel küzdők számát illetően, tekintve, hogy a bőrelváltozás jelentkezhet enyhe vagy heves vörösséggel, és a páciensek egy része csak akkor fordul szakemberhez, amikor a bőrpír már elviselhetetlenné válik, vagy pedig az enyhe bőrpír nem erősödik fel, és elviselhető mértékben stagnál hosszú időn keresztül. Pedig hisszük vagy sem, a rosacea egy igen gyakori bőrbetegség, ami nagyjából 30 éves korban alakul ki, és a felnőttek 5-10 százalékát érinti világszerte. Bár az elváltozás férfiakat és nőket egyaránt érint, mégis a világosabb bőrűeknél gyakoribb annak előfordulása.

A ROSACEA MINDEN TÍPUSA

A rosacea tünetei egyénenként változóak. Bár leginkább jellemző, hogy az arc középső részén jelenik meg, előfordulhat a füleken, a nyakon és a vállakon. Ha a bőr ereinek hibás beidegzése miatt kialakult bőrvörösség önmagában nem lenne elegendő, további tünetként jelentkezhet bőrszárazság, a szemkörnyék viszketése, kidomborodó vörös foltok, pattanások, és gennyes pattanásszerű kiütések formájában megjelenő, gyulladt fakadások. Férfiak esetében jellemző az orr vörösödése, vagyis a „borvirágos orr”, de alapvetően a világos bőrűeknél jellemző a bőrvörösödés. 

MI OKOZZA A ROSACEAT?

Pontosan senki sem tudja, mitől alakul ki a bőr vörösödésének ezen formája. Bizonyos kutatások a genetikát, mások a bőr mikroszkopikus részeinek helytelen reakcióját, illetve a vérerek nem megfelelő működését teszik felelőssé a rosacea kialakulásáért. 

KIPIROSODÁS VAGY ROSACEA?

Hogy csak egy zavarba ejtő helyzetre, vagy egy pikáns vicc hallatára pirosodik ki arcunk, vagy valóban rosacearól van szó, a kérdést bőrgyógyász segít megválaszolni. A mezsgye vékony, a tünetek szerteágazók, melyek akár egy fűszeres étel elfogyasztását követően, akár egy kellemetlen helyzetre való reakcióként is megjelenhetnek. Testünk hormonális változásai is hatással lehetnek a rosacea kialakulására, melyek a menopauza környékén súlyosbodhatnak.

VAN REMÉNY – A ROSACEA KEZELHETŐ

Azok, akik rosaceas bőrtől szenvednek, hajlamosak feladni a reményt, pedig a tünetek kezelése és a kipirosodott bőr optimalizálása ma már szakember bevonásával megoldható, és mi magunk is tehetünk ellene. Bár a dermatológus tevékenységét nem helyettesíti, étrendünkkel, a fűszeres és erős ételek, a kávé kerülésével, valamint a stressz, az intenzív testmozgás mellőzésével, illetve az extrém időjárások (napsütés, hideg, szél) elleni védekezéssel nagyban hozzájárulhatunk a szakember által történő kezelés eredményességéhez.

3+1 TIPP A ROSACEA KEZELÉSÉHEZ

1. ARCKRÉM

A tökéletes minőségű arckrém alapvető a rosaceas bőr hidratálásához, kezeléséhez, ápolásához. A kifejezetten bőrtípusunkhoz illő, paraben-, illat-, kőolaj-, és sodium lauryl sulfate mentes arckrém kiválasztásában a dermatológus segítséget nyújt, hiszen a bőrünknek legmegfelelőbb arckrém nagymértékben hozzájárul a bőrvörösödés csökkentésében.

2. FÉNYVÉDELEM

A napfényben lévő UV sugarak gyulladást okozhatnak a rosaceas arcon, ami további irritációt jelent a bőrnek. Az érzékeny bőrűek számára kifejlesztett készítmények a magas fényvédőtartalomnak köszönhetően megvédenek a Nap által okozott heves reakcióktól.

3. ROSACEA-DIÉTA

Ahhoz, hogy a terápia eredményes legyen, fontos betartani azokat az étkezési előírásokat, melyek segítenek alacsonyan tartani a bőr vörösségét, vagyis nem okoznak gyulladást és bőrpírt. A csípős, erős ételek, a koffein elhagyása mellett fontos a C-vitamin bevitel, ami a vérerek egészségét támogatja megfelelően, illetve az immunrendszer erősítésében is fontos szerepet játszik. Az A-vitamin jól ismerten segíti a bőr regenerálódását és egészségét, amit akár vitamin formájában, akár különböző ételekkel, amilyen a kelkáposzta, édesburgonya és spenót is, bevihetünk szervezetünkbe.

3+1. DERMATOLÓGUS

Nem tudjuk eleget hangsúlyozni, milyen fontos a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés. Mint megannyi bőrelváltozás esetében, úgy a rosacea első jeleinek megjelenésekor is érdemes felkeresni dermatológus szakembert, hogy a szükséges kezeléseket időben elkezdve ne okozzanak további, akár visszafordíthatatlan problémákat. 

Szerző: Eat, Move & Smile