Hírek

ÖREGSZIK A HAJAD? NE HAGYD MAGAD!

ÖREGSZIK A HAJAD? NE HAGYD MAGAD!

SEGÍTSÉG! HULLIK, ŐSZÜL, SZÁRAD ÉS ÖREGSZIK!

Bevalljuk vagy sem, az öregség jeleitől sokan tartunk. Vizsgáljuk magunkat a tükörben napfénynél, majd beljebb megyünk a fürdőszobába, hogy a felfedezett aprócska ráncaink tompábbnak tűnjenek a tört fényben. Kortól függetlenül kenjük magunkra a krémeket, hidratáljuk a bőrünket, hogy megőrizve rugalmasságát minél inkább kitoljuk az öregedés végérvényesen nyomot hagyó jeleit. De mi történik a hajunkkal és miért öregszik egyáltalán? Vajon mitől függ az első ősz hajszál megjelenése, és mi mindent tehetünk azért, hogy mesés hajkoronánk biológiai óráját visszafordítsuk, vagy amennyire csak lehet, lassítsuk?

1. MIÉRT, MONDD MIÉRT?

Az ősz hajszálak megjelenése az öregedés egyik elsőszámú nemkívánatos jele, ami néhány nő esetében már elég korán, akár a húszas éveikben elkezdődhet, de a szerencsések is nagyjából ötven éves korukra gazdag ősz hajszál állománnyal büszkélkedhetnek. Míg a férfiak esetében sármos a hamvas hajszálakkal dúsított frizura, addig a nőknél ez sokszor igazi bosszúság, hiszen nemcsak tapintásra változik meg, de mennyiségét tekintve is megcsappan a hajkorona.

Az ősz hajszálak megjelenését sok minden befolyásolhatja, de sajnos be kell látnunk, hogy helyes táplálkozás ide, stressz-faktor oda, a genetikával egyik sem veszi fel a versenyt. Léteznek egészségügyi problémák, amelyek felgyorsítják a folyamatot, de alapvetően az öröklött hajlam határozza meg, hogy mikor kezd öregedni a hajunk. Ősz hajszálaink egészségéért, megtartásáért viszont sokat tehetünk, ha megfelelően kezeljük és probléma esetén – legyen az fejbőr probléma, időszakos vagy hosszan tartó hajhullás – bőrgyógyász szakemberhez fordulunk.

2. HIDRATÁLD AZ ŐSZ HAJSZÁLAKAT!

A reklámokból és persze saját tapasztalatainkból is tudjuk jól, hogy a haj sokkal rugalmasabb, fiatalosabb és élettel teltebb, ha rugalmas, fényes és megfelelően hidratált. A kor előrehaladtával – vagy az ősz hajszálak korai megjelenésével – ez viszont feladat elé állít minket, hiszen szervezetünk faggyúmirigy termelése lelassul, így hajunk is veszít ragyogásából és rugalmasságából. Hogy megakadályozzuk a szárazságot, válasszuk bátran az olajos készítményeket, hiszen ha korábban el is nehezítette a hajat, most igazi táplálást ad a sprőd hajszálaknak. Akár sampon, balzsam formájában is választhatjuk, de használhatunk kókusz-, vagy E-vitamin olajat is, amit hajmosást követően mind a vizes, mind a száraz hajba is simíthatunk.

3. ÍGY ÁPOLD AZ ŐSZ HAJZUHATAGOT

Az idő előrehaladtával a haj külső védőrétege törékennyé válik és a keratin szintje lecsökken, így hajunk szerkezete meggyengül, törékennyé és sprőddé válik. A legjobb, amit tehetünk a töredezettség ellen, hogy hajunk és fejbőrünk állapotának megfelelő sampont választunk, és ügyelünk arra, hogy a lehető legkevésbé törjük hajszálainkat. A haj vizesen a legsérülékenyebb, így hajmosást követően se dörzsöljük, csak óvatosan nyomkodva itassuk fel a vizet, és ritka fogú fésűvel óvatosan bontsuk ki a gubancokat. A szárítást megelőzően használjunk hajunknak és fejbőrünknek megfelelő hővédő termékeket, és ügyeljünk, hogy a hajszárító hőfoka se legyen forró, mert az tovább szárítja, roncsolja hajszálainkat. A hajszárító fúvókája jó barát, hiszen lefelé tartva segít megzabolázni az elszabadult, sokszor önálló életet élő, göndörödő ősz hajszálakat, és segít kisimítani, kordában tartani a megvadult szénaboglyát.

4. ÁLLÍTSD MEG A HAJHULLÁST

A hajhullást okozhatja hormonális megbetegedés vagy a stressz, a nők esetében pedig a terhesség és a szoptatás is generálhatja. Ilyenkor a szervezet fehérje és vas szintje csökken, ráadásul az étkezés változásával sem jut be elegendő vitamin, ami a hajhagymák megfelelő táplálásához is nélkülözhetetlen. Bármelyik is legyen a bűnös, a hajhullás nem csupán a haj öregedésének lehet a jele. Éppen ezért fontos, hogy már a gyanú felmerülésekor forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz annak érdekében, hogy a pontos diagnózist felállítva mielőbb megtörténjen a személyre szabott kezelés.

Hajszálaink cserélődése az egészséges fejbőr természetes folyamata. A haj normális mennyiségű elvesztése nagyjából 100 hajszál naponta, ami bár elsőre soknak tűnhet, ez még pont annyi, amelynek elvesztését szinte észre sem vesszük. Ha ez a mennyiség növekszik és azt tapasztaljuk, hogy szinte nem is csinálunk semmit, de már állás közben is esik le a hajunk és bosszantóan ott pompázik a ruhánkon, bőrünkön, a lefolyóban vagy a porszívóban, ne várjunk tovább. A túlzott mennyiségű hajhullást nem szabad az évszakváltásra fogni és legyintve várakozni, hogy majd magától visszanő, hiszen megfelelő kezeléssel – ősz hajszálaktól függetlenül - a kellemetlen folyamat megállítható és visszafordítható.

Kérdésed van? Hajhullással, fejbőr problémával kapcsolatos kérdéseiddel keress bennünket elérhetőségeinken! Szakembereink a teljes körű vizsgálatok elvégzését követően szívesen segítenek személyre szabottan összeállítani a megfelelő kezeléseket az országban két helyen: Gyulán és Balatonfüreden.


Szerző: Eat, Move & Smile