Hírek

NAGYOTHALL A GYEREK, VAGY CSAK CSINÁLJA?

NAGYOTHALL A GYEREK, VAGY CSAK CSINÁLJA?

10 JEL, HOGY NAGYOTHALL A GYERMEKED

„Hát a falnak beszélek én, Fiam?” – kérdezte Anyánk rendre, amikor alkalmi süketnek tettettük magunkat, ha egy számunkra kellemetlen kérdést, vagy egy hátunk közepére nem kívánt feladatot osztott volna ki részünkre. Nem tehet erről a gyerek, meg kell ezt neki bocsátani: vannak olyan szülői intelmek, kérdések és feladatok, amelyeket hajlamosak vagyunk elengedni a fülünk mellett. De mi van akkor, ha a gyerekünk nem érdektelenségből, puszta flegmaságból hagyja figyelmen kívül a szülői utasításokat és intelmeket, hanem azért, mert probléma van a hallásával? Esetleg nagyothall? Bár a nagyothallás alapvetően a 65-75 év közötti korosztályt érinti elsősorban, szülőként sokszor nehéz a eldönteni, mivel állunk szemben, és a kettő között különbséget tenni. Miután a hallásvesztés viszont már gyerekkorban is kialakulhat, sőt, örökletes is lehet, ezért ennek felismeréséhez adunk néhány tippet, amire érdemes odafigyelni, és a tünetek tapasztalásakor mielőbb audiológus szakemberhez fordulni.

1. EGYSZER HALL, EGYSZER NEM

A probléma lehet puszta érdektelenség is, ezért hasznos lehet néhány próbát tenni. Beszéljünk olyan dologról, ami figyelmének fókuszában van, akár a kedvenc hőséről, egy játékról, a kedvenc ruhájáról, vagy sportjáról, barátjáról, kedvenc háziállatáról, és figyeljük meg, mikor-hogyan reagál. Érdemes a hangszínt ilyenkor változtatni, és hol halkabban, hol pedig erősebben beszélni a kölyökhöz, tesztelve „nagyothallásának” okát.

2. FELHANGOSÍTJA A TÉVÉT

Ha már a nagyszülők is ráncolják a homlokukat, hogy az unoka csak csavarja felfele a tévé hangerejét, legyen ez egy jel, hogy gond lehet a hallásával. Ha többször előfordul, hogy felhangosítja a rádiót, tévét, vagy az autóban a muzsikát, ami már a család többi tagja számára is zavaró, nyaláboljuk fel, és vigyük el porontyunkat egy hallástesztre.

3. „TESSÉK” – KÖZNYELVEN: „MI???”

Roppant bosszantó tud lenni, amikor kérésünkre vagy mondandónkra válasz helyett csak a kérdés érkezik. „Miiii? Tessék???” Még mielőtt a vérnyomásmérőért nyúlnánk, vegyünk egy mély levegőt, és gondoljunk arra, hogy a nem értés oka lehet nagyothallás, hallásvesztés is, nem pedig idegrendszerünk szándékos borzolása.

4. CSAK AZ EGYIK FÜLÉT HASZNÁLJA

Figyeljük meg a kicsit, hogy melyik fülét milyen mértékben használja. Teszteljük ugyanazzal a hangerővel a jobb és a bal fület és nézzük meg, melyikre milyen válaszreakció érkezik. Ha a teszttől függetlenül azt tapasztaljuk, hogy csak az egyik hallószervét használja, emellett még panaszkodik is arra, hogy az egyikkel jobban hall, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz.

5. GONDOK A SULIBAN

Mind a figyelmetlenség, mind a hallássérülésből fakadó meg nem értés okozhat problémát az iskolában. Ha azt látjuk, hogy a gyerek jegyei romlanak, vagy a tanár részéről panasz érkezik, hogy a gyerek nem figyel, nem válaszol az órán elhangzó kérdésekre, illetve a többi gyerekhez képest kevésbé aktív, annak oka a hallássérülés is lehet.

6. ANYA, NEM HALLAK!

Elég direkt visszajelzés a gyerek részéről, ha egyenesen közli velünk, hogy nem érti, vagy nem hallja, amit mondunk. Bár a szituáció banálisnak tűnhet, mégis sok esetben előfordul, hogy a gyerek hiába jelzi problémáját a szülőnek, az gyakorlatilag… sajnos süket fülekre talál. A szülők nehezen birkóznak meg gyermekük hallásvesztésének tényével, de a probléma attól még létező, amit nem hogy kezelni kell, de megfelelő vizsgálatokkal és szuper hallókészülékekkel már a kicsik számára is tökéletesen élhetővé tehetjük a hallókészülék viselését, megadva ezzel számukra is a hallás szabadságát.

7. SZIMPLÁN CSAK NEM FIGYEL

Ha nincs reakció és nem érkeznek válaszok, lehet ez is egy jel. Ha nem is feltétlenül hallásvesztés az oka az ignorálásnak, egy átfogó kivizsgálás senkinek sem árt, és nem baj, ha a hallásvizsgálat időszakosan, évről-évre beépül a gyerek – és a saját életünk dolgos folyamába. A nagyothallás vagy hallásvesztés oka szerteágazó lehet, és életünk során bármikor kialakulhat. Ezért is fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük hallásunkat!

8. HANGOSAN KEZD BESZÉLNI

Viszonylag könnyű észrevenni, ha a gyerek a korábban megszokotthoz képest hangosabban kezd el beszélni. Ennek oka lehet egyrészt az, hogy nagyobb figyelmet szeretne magának kicsikarni, másrészt fakadhat hallássérülésből is. Ne felejtsük el, hogy ha otthon is így kommunikál, akkor az iskolában sincs ez másként, ahol zavarhatja a többi diákot, és ha kezeletlenül hagyjuk, kirekesztéshez, elszigetelődéshez vezethet, zavart okozva ezzel fejlődésében.

9. A MOZGÓ AJKAKAT FIGYELI

Beszélgetés közben alapvető elvárás, hogy egymás szemébe nézzünk, figyeljük az arc mozgását, mimikáját. Ha gyermekünknél azt tapasztaljuk, hogy beszélgetés közben kizárólag a szánk mozgására fókuszál és szó szerint az ajkunkon csüng, az könnyen jelentheti azt, hogy ezzel a kiegészítő megoldással próbálja összerakni mindazt az információt, amit nem hall. A szájról olvasás egy szuper képesség, ami tanulható, és nagyban segíti a hallássérültek kommunikációját, viszont ha gyermekünknél még nem diagnosztizáltak hallással kapcsolatos problémát, legyen ez egy jel, hogy ideje hallásvizsgálatot végeztetni.

10. NEM TUDJUK BIZTOSAN, DE ROSSZ ÉRZÉSÜNK VAN

A hallássérülés jelei nem mindig egyértelműek, gyerekeknél pedig - kisbabáknál főleg -, szülőként nehéz megállapítani a problémát. Ha nincsenek konkrét jelek, csak szeretnénk megbizonyosodni afelől, hogy szerelemgombócunk hallásra rendben van, és a hozzá intézett szavaink csupán érdeklődés hiányában vesznek el a szélben, nyugodtan végeztessünk hallásvizsgálatot, ami nem csak fájdalommentes, de az audiológus szakember megnyugtató válaszokat is ad a gyermekünk hallásával kapcsolatban felmerült összes kérdésünkre.

Kérdésed van? Hallásvizsgálattal, hallókészülékkel kapcsolatos kérdéseiddel keress bennünket elérhetőségeinken! Szakembereink a teljes körű vizsgálatok elvégzését követően szívesen segítenek személyre szabottan összeállítani a megfelelő kezeléseket, és kiválasztani a tökéletes hallókészüléket gyermeked számára az országban három helyen: Budapesten, Gyulán és Balatonfüreden.

Szerző: Eat, Move & Smile