Hírek

MÍTOSZOK ÉS TÉNYEK – TÉNYLEG FERTŐZ AZ AKNE?

MÍTOSZOK ÉS TÉNYEK – TÉNYLEG FERTŐZ AZ AKNE?

TÉVHITEK AZ AKNE KEZELÉSÉRŐL

Az aknés bőr a fiatalok és a középkorúak életét egyaránt megkeserítheti. A túlburjánzott pattanások kialakulása a genetikai öröklődésnek és hormonális változásoknak köszönhető, és bár jellemzően inkább a nőknél fordul elő, a kellemetlen akne - még ha kisebb százalékban is - a férfiakat sem kíméli. Az aknés bőr kezeléséről különböző tévhitek keringenek, mely mítoszokból most néhányat bőrgyógyász szakembereink egyenként megcáfolnak.

1. A NAP LESZÁRÍTJA A PATTANÁSOKAT

Habár a napozással szerzett barnaság átmenetileg eltakarja az aknét, a Nap alapvetően szárítja a bőrt, és irritációhoz, további pattanások kialakulásához vezethet. Alapvetően a napozás és az akne megelőzése, kezelése között nincs összefüggés, viszont óvatosan kell vele bánni, hiszen a túlzásba vitt napfürdő idő előtti öregedéshez és a bőrrák kialakulásához vezethet. A fényvédelemmel ellátott hidratáló krémeket az év minden szakában érdemes használni, melyből már elérhető kifejezetten aknés bőrre való változat is. Az aknés bőr speciális gondoskodást igényel, így mindenképpen javasolt azt bőrgyógyásszal egyeztetni, és adott esetben az általa javasolt vagy összeállított arckrémet beszerezni.

2. MINÉL TÖBBET MOSSUK, ANNÁL HALVÁNYABB LESZ A PATTANÁS

Az arc tisztítása nagyon fontos, aknés bőr esetében pedig naponta legalább kétszer feltétlenül szükséges a bőrgyógyász által javasolt termékekkel kezelni. Attól viszont, hogy sűrűbben tisztítjuk a javasoltnál, a pattanások nem fognak eltűnni, ráadásul ki is száríthatjuk vele a bőrt. Az aknés bőr radírozása szintén kérdéses, hiszen bár segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, ügyelnünk kell rá, hogy azt a megfelelő termékkel végezzük, és azt is csak 1-2 alkalommal hetente.

3. GYORSABBAN ELTŰNIK, HA KINYOMJUK

Elsőre jó ötletnek tűnik megszabadulni az arcunkon, nyakunkon, vállunkon vagy a hátunkon megjelenő, nem kívánt pattanásoktól, de hosszú távon ez mégsem annyira szerencsés. A pattanások ilyen módon történő eltávolítása során ugyanis baktérium, olaj, szennyeződés kerülhet a felületre, ami további gyulladást, gennyesedést okozhat, így a gyógyulás is sokkal tovább tarthat, mintha szakemberre bíztuk volna azok szakszerű eltávolítását.

4. AZ AKNÉS BŐRÖN TILOS AZ ALAPOZÓ HASZNÁLATA

A bőrnek alapvetően az tesz jót, ha szellőzik. Ettől függetlenül muszáj hidratálnunk, hiszen attól, hogy pattanásos, a megfelelő hidratálás elengedhetetlen. Kozmetikai termékek esetében ma már kaphatóak kifejezetten pattanásos bőrre készült, „légáteresztő” sminktermékek, és bár ha nem is javasoljuk az alapozók mindennapos használatát, alkalmanként elfedhetjük vele a bőrhibákat, fokozottan ügyelve arra, hogy gondosan, a bőrünkhöz készített termékekkel távolítsuk azt el.

5. AZ AKNE FERTŐZ

Tévhit, hogy az akne fertőz, hiszen az csupán egy, a hormonális változásoknak és a genetikai hajlamnak köszönhető faggyú túltermelés, ami az arcbőrön, a nyakon, vállon vagy a háton jelentkezhet. Bár a pattanásos bőr nem fertőz, arra mindenképpen érdemes ügyelni, hogy mosakodás során olyan textíliát válasszunk, ami tiszta és rajtunk kívül más nem használta.

6. ELÉG, HA EGYSZER RÁNÉZ A BŐRGYÓGYÁSZ

Ha azt szeretnénk, hogy pattanásos bőrünk idővel hegmentesen gyógyuljon, fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés és kezelés. Az aknés bőr ma már megfelelő beavatkozásokkal tökéletesíthető, és idővel adott esetben teljesen megszüntethető.

Kérdésed van? Bőrproblémával, rosaceával, aknéval vagy pattanásokkal kapcsolatos kérdéseiddel keress bennünket elérhetőségeinken! Szakembereink a teljes körű vizsgálatok elvégzését követően szívesen segítenek személyre szabottan összeállítani a bőrtípusodnak megfelelő kezeléseket az országban két helyen: Gyulán és Balatonfüreden.

Szerző: Eat, Move & Smile