Hírek

MIÉRT KELL MASZK A HALLÁSSÉRÜLTEKNEK?

MIÉRT KELL MASZK A HALLÁSSÉRÜLTEKNEK?

A MASZK A BESZÉDÉRTÉS ELLEN IS VÉD?

A hallássérülés milliókat érint szerte a világon nap, mint nap. A beszédértés, az önkifejezés számukra komoly feladat, amit a COVID-19 kapcsán bevezetett, maszk viseléssel kapcsolatos előírás csak tovább nehezít. Bár tudjuk, hogy az orrot és szájat eltakaró maszkok szabályos viselése mindnyájunk számára egyaránt kötelező, mégiscsak feltesszük a kérdést, hogy azok, akiknek a mimika, a szájmozgás, az arc apró rezdülései segítenek a mindennapi kommunikációban, a beszédértésben és az egymással való kapcsolattartásban, ők hogyan oldják meg ezeket a kihívásokkal teli helyzeteket?


GESZTIKULÁLNAK! NE IJEDJ MEG!

A siket és hallássérüléssel élő emberek, főként ebben a helyzetben, a vizualitásra támaszkodnak. Miután a maszk az arcot teljesen eltakarja, valahogy muszáj felhívni a figyelmet arra, hogy hiába beszélsz hozzá maszkon át, ő valószínűleg nem sokat fog belőle érteni. Így amikor azt látod, hogy valaki integet és mutat a füléhez, szájához bármerre is bólogatva, akkor az simán jelentheti azt, hogy próbálja megértetni veled, hogy a monológodból mennyit ért.

PICIT BESZÉLHETSZ HANGOSABBAN

Ha úgy ítéled meg, hogy zajos a környezet és te magad is nehezen hallod a hangokat, képzeld el, milyen lehet azoknak – kicsinek, idősnek, felnőttnek, nagynak -, akik, ha hallókészüléket is viselnek, sokkal nehezebben hallják a hangokat. Ha ilyen környezetben találkoztok, nyugodtan beszélj hangosabban, és próbálj meg – bármennyire is feleslegesnek tűnik – még a maszk mögött is jól artikulálni.

NEM KELL, HOGY FELTÉTLENÜL JELELJ!

A gesztikuláció nagyon hasznos ebben az időszakban, és persze csúcs-szuper, ha ismered a jelnyelvet, de ahhoz, hogy egy siket vagy hallássérüléssel élő barátoddal, ismerősöddel vagy ismeretlennel csevegj, nem feltétlenül kell ennek a tudásnak a birtokában lenned. A gesztikuláció nagyon sokat segít a megértésben, így az a legjobb, ha előveszed legpazarabb Activity-tudásod és a beszélgetés során megcsillogtatod a játék során szerzett összes tapsztalatod.

PAPÍR, CERUZA ÉS/VAGY TELEFON ELŐ!

A maszkban való kommunikáció leghatásosabb ellenszere az írás. Célszerű, ha van nálad egy papír, valamilyen írószerszám, de az sem baj, csak előkapod a telefonodat és a jegyzetek funkcióban leírod a gondolataidat.

KÉRDEZZ!

Mindig kérdezz rá, hogyan segíthetsz. Nem a babkonzervre gondolunk, amit a bolt legmagasabb polcáról kellene pipiskedve leemelni, hanem arra, hogy mit tegyél azért, hogy megkönnyítsd a beszélgetést. Ezt általában mindenki szívesen veszi, hiszen a „Hogyan segítsek, hogy tudjunk beszélgetni?” kérdés nemcsak egy kedves gesztus, de lehetőséget is adsz a másiknak arra, hogy elmondja, mi az a módszer vagy helyzet, amelyben ő is érdemben ki tud bontakozni.


KÉRDÉSED VAN? KERESS MINKET!

Szakorvos fül-orr-gégész és audiológus kollégáinkkal Gyulán és Balatonfüreden állunk rendelkezésedre, hogy hallásvizsgálattal, valamint a megfelelő hallókészülék kiválasztásával támogassuk gyermeked fejlődését, tanulását és felhőtlen szórakozását! 

MÉG TÖBB INFORMÁCIÓRA van szükséged? Klikk ide! → http://www.sybillarendelo.hu/

Szerző: Eat, Move & Smile