Hírek

5 ÉRDEKESSÉG, MI FÁN TEREM AZ ALLERGIA

5 ÉRDEKESSÉG, MI FÁN TEREM AZ ALLERGIA

ALLERGIA ZÖLDSÉGBE ÉS GYÜMÖLCSÖKBE ZÁRVA


Túl nagy titkot nem árulunk el, ha azt mondjuk, az allergia korunk egyik népbetegsége. Van, akit egész évben kínoz és van, akit csak időszakosan „szórakoztat”, de bárkit is kérdezzünk meg az elszenvedők közül, nagyjából mind ugyanazokra a tünetekre panaszkodnak. Az orrunk csurog, a torkunk kapar, a bicepszünk meg bedurran, ahogy másodpercenként kapkodjuk elő zsebünkből a zsebkendőt és töröljük-dörzsöljük sebesre az orrunkat.

EGYÉL SZÉPEN │ Az allergia tüneteit ma már szó se róla, hatékonyan tudja kezelni az orvostudomány, az viszont keveseknek jut eszébe, hogy az étkezéssel is kordában tarthatók az undok tünetek és a hátunk közepére kívánt allergiás reakciók. Pedig az alapanyagok megfelelő kiválasztásával nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy élvezzük a finom falatokat, és ne pedig tetézzük a bajt.

DINNYÉBE ZÁRT PARLAGFŰ │ Amikor keresztbe hasítjuk a hatalmas, hideg dinnyét, majd szeletenként majszolni kezdjük a kert lépcsőjén ülve, úgy, hogy csak úgy csurog a mézédes lé lefelé az arcunkon, valószínűleg senkinek nem az jut eszébe, hogy ezzel az erővel akár csomókban is rágcsálhatnánk a szomszéd méteresre nőtt parlagfüvét. Pedig így van, a görögdinnye-parlagfű keresztallergia létező jelenség, hiszen a görögdinnye, a gyomnövényhez hasonlító szerkezeténél fogva, allergiás reakciókat válthat ki. A két anyag szerkezete ugyanis olyannyira hasonlít egymáshoz, hogy a szervezetet teljesen összezavarja, és nem tud a kettő között különbséget tenni még akkor sem, ha a parlagfűnek éppen nincs is szezonja.

A BARACK, A CSERESZNYE ÉS AZ ALMA │ A sornak itt még nincs vége, hiszen számos zöldség és gyümölcs képes arra, hogy a száj- és száj körüli nyálkahártyát irritálja. Ilyenkor minden, ami a szánkon kívül és belül van, vagyis a száj-, az ajkak, a szájpadlás és a garat rettenetes módon beduzzadhat és viszkethet, de társulhat hozzá fülviszketés vagy akár kellemetlen torokszorítás is. Azoknak, akik allergiában szenvednek, érdemes egy speciális allergia-tesztet elvégezniük, amely sok más mellett az ételekre, fűszerekre, zöldségekre és gyümölcsökre is  egyaránt kiterjed.

ÍGY KEZELD │ Az evés, az ételek minősége és mennyisége, ahogy a táplálkozás ideje is, alapvetően meghatározza szervezetünk egészséges működését. Ahhoz, hogy ezt sokáig megőrizzük, oda kell figyelnünk étkezésünkre, főként az allergiánkat érintő, kritikus időszakokban. Akár magunk főzünk, akár étteremben étkezünk, fontos, hogy hőkezelésen átesett fogásokat válasszunk, hiszen a nyers alapanyagokban csak úgy tobzódnak az allergén anyagok.

C-BEN A VITAMIN │ Amellett, hogy az allergia szakszerű kezelését és a tünetek csökkentését, illetve megszüntetését célszerűnek tartjuk profi szakorvosra bízni, az állapot javulását vitaminokkal is támogathatjuk. A Kálcium, C-vitamin, vagy akár a csalántea főzete mind hasznos kiegészítője az allergiás reakciók csökkentésének, de a hosszú távú gyógyuláshoz önmagukban nem járulnak hozzá. Bár a vitaminok fogyasztása egészségünket nagyban meghatározza, az étrend helyes összeállítását és az allergia okának meghatározását célszrű tapasztalt szakorvosra bízni.

ALLERGIÁBAN SZENVEDSZ? Ha eleged van a kínzó tünetekből, ne habozz! Keresd fel szakorvos kollégáinkat a Sybilla Egészségközpontban és ints búcsút akár véglegesen is az allergiádnak!

Szerző: Eat, Move & Smile