Hírek

KOLLÉGÁID EGÉSZSÉGE A VÁLLALKOZÁSOD SIKERE!

KOLLÉGÁID EGÉSZSÉGE A VÁLLALKOZÁSOD SIKERE!

FÓKUSZBAN AZ EMBER ÉS AZ EGÉSZSÉG

A kollégák munkakedve, hatékonysága ma már nemcsak a bérezéstől függ. Az, hogy az emberek hogyan érzik magukat a munkahelyükön és mind mentálisan, mind fizikailag megfelelő állapotban vannak-e a munkavégzéshez, azt munkakörnyezetük és egészségi állapotuk is nagyban meghatározza. Az elmúlt évek gazdasági változásai nagyban befolyásolták a hazai vállalatok, vállalkozások humánerőforrás bázisát. A felelős cégvezetők felismerték, hogy a munkaerő megtartása, folyamatos fejlesztése és motiválása fontos gazdasági növekedésük szempontjából, melynek alapja a munkavégzéshez szükséges megfelelő egészségi állapot.

SZŰRŐVIZSGÁLATOK │ Az időszakos szűrővizsgálatok jelentősége, hogy megelőzve a súlyosabb következményeket, szövődményeket, előre hozza a diagnózist, és időben megkezdődhessen a szükséges kezelés. A szűrővizsgálatok nemcsak a munkavállaló, de a vállalkozás szempontjából is fontosak, hiszen a kezdeti tünetek időben történő kezelése mindig hatékonyabb, mint a már kialakult betegségek gyógyítása, másrészt a vállalkozás számára kevesebb kiesést jelent és költségben is jelentős a megtakarítás.

MUNKAKÖRI ALKALMASSÁGI VIZSGÁLATOK │ A munkakör betöltését megelőzően minden munkavállalónak jogszabályban meghatározott kötelessége átesni egy szakorvos által végzett foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton, ahol a vizsgálat célja megállapítani azt, hogy a munkavállaló egészségi állapotát tekintve alkalmas-e az adott munkahelyen az adott munkakör betöltésére, hiszen a munkavállaló a jogszabályoknak megfelelően csak olyan munkára alkalmazható, amelynek betöltéséhez egészségi állapota fizikai, lelki és szellemi szempontból teljességgel megfelelő.

Az újonnan érkező munkavállaló egészségi állapotának feltérképezése mellett a foglalkozás-egészségügyi szakorvosnak az is feladata, hogy tájékoztassa a dolgozót az egészségügyi és munka-higiénés kérdésekről, valamint megvizsgálja a munkavégzés és a munkakörnyezet egészségkárosító hatásait és erről beszámoljon a munkáltató részére.

A MUNKAVÉGZÉS ÉS A MUNKAKÖRNYEZET EGÉSZSÉGKÁROSÍTÓ HATÁSASINAK, KOCKÁZATAINAK VIZSGÁLATA │ Ahhoz, hogy a munkavállaló számára egészséges környezetben végezhesse feladatait, fontos, hogy a munkáltató biztosítsa ezt számára. A kockázatvizsgálat során a munkakörülmények részletes áttekintése mellett meg kell vizsgálni a munkahely körülményeit és feltárni azokat a veszélyforrásokat, melyek veszélyesek a munkavállaló egészségére nézve. A tevékenység magában foglalja a kockázatbecslést, a kockázatkezelést, valamint ennek kommunikációját a munkavállaló felé.

HIVATÁSOS JOGOSÍTVÁNYOK, LŐFEGYVERVISELÉSHEZ SZÜKSÉGES ORVOSI ALKALMASSÁGI VIZSGÁLATOK │ Számos munkakör betöltése igényel a munkavállaló részéről hivatásos jogosítványt. Ennek megszerzése és meghosszabbítása orvosi vizsgálathoz között, akárcsak a lőfegyver viselésének engedélyezése. Utóbbi esetében érdemes tudni, hogy csak a sport, sportvadászati és önvédelmi célból tartott lőfegyver viseléséhez adhat ki a foglalkozás-egészségügyi szakorvos alkalmassági véleményt, mely pszichológiai vizsgálathoz kötött.

HALLÁSVIZSGÁLATOK │ A munkahelyi zajkitettség nagyban befolyásolja a munkavállaló hallását, hiszen nem megfelelő védelem esetében már rövid ideig tartó zajártalom is hallásromlást, hallásvesztést okozhat. Amennyiben a foglalkozás-egészségügyi szakorvos egyben fül-orr-gégész és/vagy audiológus, úgy a hallásvizsgálat során nemcsak az esetleges halláskárosodásra mutat rá, de hallásjavító eszközt is javasolhat, illetve segíthet a kiválasztástól az ingyenes próbahordáson át egészen a finomhangolásig.

SZÁMÍTÓGÉPES MUNKAHELYEK VÉLEMÉNYEZÉSE │ Azon munkahelyeken, ahol a képernyő előtt végzett munka műszakonként meghaladja a 4 órát, úgy képernyő előtti munkavégzésről van szó, melynek legfőbb kockázata a látásromlás, valamint a mentális és fizikai állapotromlás. Az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet 3. paragrafusa szerint ezen kockázatokat a munkáltatónak folyamatosan vizsgálnia kell, és amennyiben szükséges, a lehető legrövidebb időn belül kötelessége beavatkoznia. A számítógépes munkavégzés ma már a legtöbb munkahelyen alaptevékenység, éppen ezért fontos, hogy kellő figyelmet fordítsanak a számítógépes munkát végző munkavállalók egészségére is.

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÓ TANFOLYAMOK ÉS PREVENCIÓS ELŐADÁSOK │ A felelős vállalkozások tudják, hogy a prevenció, vagyis a betegségek kialakulásának megelőzése óriási jelentőséggel bír vállalati sikereik elérésében. A megelőzés mindig egyszerűbb és könnyebb folyamat, mint a betegségek gyógyítása, éppen ezért rendszeres tanfolyamokkal, prevenciós előadásokkal hívják fel a figyelmet vállalati szinten a munkavállalók megfelelő egészségi állapotának fontosságára és annak megóvására.

A foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok során a Sybilla Egészségközpont szakorvos kollégái komplex, személyre szabott ellenőrzéseket végezve győződnek meg a munkavállalók adott területen végzett feladataik ellátásához szükséges fizikai, és mentális egészségi állapotáról a hatályos jogszabályokban, foglalkozás-egészségügyi rendeletben előírtaknak megfelelően.

FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI vizsgálatra van szüksége vállalkozásodnak? Keresd fel szakorvos kollégáinkat a Sybilla Egészségközpontban!Szerző: Eat, Move & Smile