Hírek

ÍGY TISZTÍTSD A HALLÓKÉSZÜLÉKED!

ÍGY TISZTÍTSD A HALLÓKÉSZÜLÉKED!

ÖTLETEK, HOGYAN TISZTÍTSD A HALLÓKÉSZÜLÉKED

Tavasszal minden megújul, a Nap is végre kisüt, és mi hatalmas lendülettel mosunk, takarítunk, pucolunk, autót tisztítunk és gardróbot frissítünk, vagyis új lendületet adunk életünk darabjainak. Nincs ez másként a hallókészülékünkkel sem, hiszen technológia ide vagy oda, a hallókészüléket mégiscsak viseljük, fogdossuk, tapogatjuk, így időnként nem árt, ha kezelésbe vesszük, megelőzve a bőrirritáció kialakulását, és az esetleges eltömődéseket. De még mielőtt a nagy igyekezetben nekiesnénk, a tavaszi tisztogatásnak, nem árt, ha elsajátítunk néhány apró trükköt. Íme, mutatjuk hát, hogyan is tisztítsd a hallókészüléked!

1. MINDENNAPOS TISZTÍTÁS

A hallókészüléket alapvetően minden nap célszerű megtisztítani, száraz textíliával vagy törlőkendővel áttörölni, eltávolítva róla a fülzsírt és a nedvességet, ami a hallókészülék viselésének természetes következménye. Ehhez érdemes beszerezni egy csipeszt, ami dugulás esetén segít eltávolítani a fülzsírt. A készülék tisztításakor érdemes kerülni a vegyi anyaggal átitatott vagy alkoholos törlőkendők használatát, mert az sérülést okozhat a hallókészülék felületén. A napi tisztítást legcélszerűbb estére időzíteni, amikor nincs használatban a készülék, illetve van ideje száradni akár a levegőn, akár egy speciális szárítódobozban.

2. HALLÓJÁRATI KÉSZÜLÉKEK TISZTÍTÁSA

Ezeknél a készülékeknél fokozottan figyelni kell mind a készülék, mind a fülilleszték napi karbantartására és tisztítására, tekintettel arra, hogy a készülék elektronikája be van építve a házba, így nagyobb mértékben van kitéve a fülzsír és kosz okozta szennyeződéseknek. A tisztító hadművelethez érdemes beszerezni egy speciális kefét és a fent említett csipeszt, valamint egy száraz puha kendőt, biztosítva ezzel a hosszú élettartamot. A készülék tisztításakor ügyelni kell arra, hogy a kefét mindig felülről lefelé használjuk, így egyrészt alaposabb munkát végezhetünk, másrészt elkerüljük, hogy a fülzsír és egyéb szennyeződés bekerüljön a hallókészülékbe.

3. FÜL MÖGÖTTI HALLÓKÉSZÜLÉK TISZTÍTÁSA

A fül mögötti készülékek tisztítása hasonló az előzőhöz, de néhány fontos dologról itt is érdemes tudni. Elsőként a fülillesztéket kell leválasztani a készülékről és szappanos vízzel átmosni, szárazra törölni, valamint egy arra alkalmas fecskendővel átfújni. Vigyázzunk, hogy szájjal sose fújjuk át, mert a páralecsapódás nem tesz jót az átmosott, baktériumoktól mentesített fülillesztéknek. A készülékre fokozottan ügyeljünk, hogy ne érje víz, hiszen a teljes elektronika tönkremehet, viszont bevethetjük a kefével történő tisztítási procedúrát ugyanúgy, mint ahogy azt a hallójárati készülékek tisztításakor alkalmaztuk.

4. HAJFORMÁZÁS A HAJNAK. CSAK A HAJNAK!

Ahhoz, hogy hosszú távon biztosítsuk hallókészülékünk működését, fokozottan figyelnünk kell a hajápoló és hajformázó termékek használatára. A hajlakk, hajhab és hajzselé bár zseniális eszköz frizuránk formázásához, sajnos sérülést okozhatnak a hallókészülék burkolatán és a hangerőszabályozón egyaránt. Mielőtt bármilyen kozmetikumot magunkra kennénk, legyen az sampon, tusfürdő, arckrém, arclemosó, borotvahab, stb., a legjobb, ha a hallókészüléket eltávolítjuk, és száraz, biztonságos helyre tesszük messze a kemikáliáktól, valamint a hajszárító, hajvasaló forró hőjétől.

5. TARTSD TISZTÁN A FÜLED!

Hallássérültként alapvető higiéniánkhoz a hallókészülék tisztítása mellett füleink rendszeres tisztítása is hozzátartozik. A fültisztító pálcika használatát érdemes kerülni, mert ahelyett, hogy segítene eltávolítani a fülzsírt, csak beljebb toljuk vele a váladékot, illetve fennáll a veszély, hogy megsértve a dobhártyát hallószervünkön sérülést okozunk. Hallójáratunk alapvetően öntisztuló, és a benne található fülzsír bevonatot képezve megfelelő védelmet nyújt a baktériumok ellen. Ennek eltávolítása gyulladást okozhat, így a fülek tisztítása elég, ha csak a fülkagyló és a fül mögötti részekre korlátozódik.

Kérdésed van? Hallásvizsgálattal, hallókészülék vásárlásával kapcsolatban keress bennünket elérhetőségeinken! Audiológus szakembereink szívesen segítenek kiválasztani a megfelelő készüléket, és kérdéseidre szívesen válaszolnak. Az országban három helyen: Óbudán, Gyulán és Balatonfüreden.

Szerző: Eat, Move & Smile