Hírek

ÍGY KÉSZÜLJ AZ ÚJÉVI FOGADALMAKRA!

ÍGY KÉSZÜLJ AZ ÚJÉVI FOGADALMAKRA!

AHOL A VASAKARAT KEVÉS, OTT AZ ORVOS SEGÍT!

Jajj, hát mindjárt itt a Szilveszter! Lassan felsorakozunk, hogy gyöngyöző pezsgővel a kezünkben, mély hittel a szívünkben megfogadjuk, hogy jövőre – az elmúlt negyven évvel szemben – sportolunk, majd most letesszük a cigarettát, nem stresszelünk annyit és nem eszünk lábosnyi zsíros kaját. Szeretjük ezt a pillanatot, mert ott és akkor valóban annyira buzog bennünk a tenni akarás, és olyan erős a magunkba vetett, megingathatatlan bizalom, hogy ha centiben lenne mérhető, talán a Holdat is ülve nyalnánk. Amivel az égvilágon nincs is semmi baj! Hiszen az újév, mint általában minden vasárnap - tökéletes pillanat arra, hogy lepaktáljunk az életmódváltás mellett, és megfogadjuk, hogy a következő esztendőben sokkal jobban figyelünk egészségünkre. De vajon melyek azok a kapaszkodók, segítségek, amelyekkel nemcsak 00:05 percig, vagyis az első újévi koccintásig, slukkig vagy töltött káposztáig tartanak a magunknak tett ígéretek?


1. TŰZZ KI EGY NAPOT. DE NE A SZILVESZTERT!

December 31-gyel ugyanis az a gond, hogy eleve tudjuk, kieresztjük a kutyákat. Felesleges kitennünk magunkat egy azonnali kudarcnak, hiszen a cél a fejlődés, nem pedig a visszaesés. Talán a legjobb, ha a kitűzött dátum az a MAI NAP. Nem baj, ha reggel a zabkása helyett éppen kaláccsal kezdtük a napot, vagy túl sok kiflit rágcsáltunk a tojásrántottához. Az már a múlt. Éljen a MOST, ünnepeljük azt, hogy ebben a percben milyen klassz döntéseket hoztunk egészségünk megóvása, megőrzése érdekében.


2. LE A CIGIVEL! DE HOGYAN?!

Az újévi fogadalmak top listása a cigaretta. Hasznos fogadalom, szó se róla! Ahhoz viszont, hogy sikeres és hosszú távú legyen a, tudomásul kell vegyük, hogy ez nem megy egyik napról a másikra. Nincs is ezzel semmi baj, ugyanis a fokozatosság elvét betartva egyrészt nem stresszeljük agyon magunkat, hogy holnaptól már nincs füstölgés, másrészt azzal, hogy nem hirtelen tesszük le a cigit, egy sor kellemetlen elvonási tünettől is megóvjuk magunkat. A cigaretta elhagyásában a szakorvosok óriási segítséget nyújthatnak, hiszen mind szakmai, mind lelki támogatásukkal mellettünk állnak, ráadásul pontosan ismerik azokat a menő nikotintapaszokat, amelyek segítenek, hogy véglegesen leszokjunk a dohányzásról és az egészséges életmód mellett tegyük le a voksunkat.


3. KEVESEBB ALKOHOL? EGÉSZSÉGÜNKRE!

Az alkalmi tütükével nincs semmi gond, hiszen egy-egy ital bele kell, hogy férjen egy hétköznapi, egészséges életmódba. A napi szintű alkoholfogyasztás, vagy egy-egy esetleges allergiás reakció viszont már erős jele annak, hogy itt az ideje mérsékelni az alkoholfogyasztást. Ha egy beerősített alkoholos este után másnap kipirosodott arc tekint ránk vissza a tükörből, vagy a megduzzadt nyelvünk kommunikációs problémákat okoz, esetleg magasabb a vérnyomásunk, legyen ez jel arra, hogy szervezetünk nem tolerálja az alkoholt. Hogyan lehet felkészülni erre? Egyrészt úgy, hogy figyeljük a jeleket, és ha a fenti tünetek jelentkeznek, azonnal orvoshoz fordulunk, de mindezt megelőzhetjük azzal, hogy célirányos fül-orr-gégészeti vizsgálatokon felvetjük a problémát, ahol nemcsak a tünetek, de az allergia hatékony kezelésében is segítenek.


4. FUTÁS AZ EGÉSZSÉG UTÁN

Ha eldobnánk a sertésjelmezt, de fogalmunk sincs, hogyan kezdjünk hozzá, érdemes szakmai segítséget kérni. A fogyókúra alapvetően a jókor-jót enni elv alapján tökéletesen működik anélkül, hogy egy percig is éheznénk, vagy fényt ennénk és friss, harmatos füvet legelnénk. Tudjuk jól, hogy a fogyást nagyban elősegíti a rendszeres testmozgás, aminek motiválásához letölthetünk egy lépésszámlálót, kereshetünk egy klassz edzőtermet, de körülnézhetünk a menő sportfelszerelések között is. Ha mindezek megvannak, kezdődhet is az életmódváltás, amelynek SIKERESSÉGE szakember bevonásával megsokszorozódhat!


Szerző: Eat, Move & Smile