Hírek

3 + 1 TIPP, HOGYAN VEZESS HALLÁSSÉRÜLTEN

3 + 1 TIPP, HOGYAN VEZESS HALLÁSSÉRÜLTEN

A VEZETÉS HALLÁSSÉRÜLTEN IS LEHETSÉGES?

Sokan azt gondolják, hogy azért, mert valaki siket vagy hallássérüléssel küzd, egy sor hétköznapi dologra nem képes. Az egyik ilyen sarkalatos kérdés a vezetés, pedig attól, hogy a hallásunk nem tökéletes, a szemünkkel még látjuk az utakat, észrevesszük a jeleket és az egyéb testrészeink is tökéletesen alkalmasak arra, hogy megragadjuk a kormányt vagy tövig nyomjuk a gázt. Tény, hogy a vezetés hallássérülten nagyobb figyelmet igényel, így összegyűjtöttünk néhány hasznos ötletet, ami jól jöhet, ha úgy döntünk, kezünkbe besszük az irányítást és a lóerők közé csapunk.

1. KEZELTESD A HALLÁSSÉRÜLÉSED

Ahhoz, hogy a forgalomban felelős sofőrként vegyünk részt, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk érzékszerveink megfelelő működésével. Az első és legfontosabb, hogy találjunk egy megfelelő audiológus szakembert, aki a vizsgálatok során megállapítja hallássérülésünk mértékét, elvégzi a szükséges kezeléseket és segít kiválasztani a számunkra legmegfelelőbb hallókészüléket. Ha nem diagnosztizáltak még nálunk hallássérülést, de úgy érezzük, hogy füleinkkel, hallásunkkal valami nincs rendben, feltétlenül keressünk fel szakembert, hiszen a probléma lehet átmeneti fülgyulladás, de akár tartós hallásvesztés is.

2. CSÖKKENTSD A ZAJOKAT

A mai hallókészülékek komoly technológiai fejlesztéseken esnek át, melyek célja, hogy a zajok kiszűrésével a lehető legmagasabb minőségű hallást biztosítsák számunkra, akár vezetés közben is. Ettől függetlenül nem árt, ha mi magunk is teszünk annak érdekében, hogy a felmerülő zajokat redukáljuk, és kizárólag az útra koncentráljunk. Halkítsuk le a rádiót, utastársunkkal még az indulás előtt beszéljük meg a legszükségesebbeket, és kérjük meg, hogy csak akkor beszéljen hozzánk, ha biztonságosan rá tudunk koncentrálni és akár szájról is tudunk olvasni, vagy a kormányt elengedve jelelhetünk. Lehetőség szerint húzzuk fel az ablakokat, hogy a beáramló zaj ne zavarjon bennünket, és az egyéb tevékenységeket is – például az evést, a telefonon való pötyögést, a sminkelést és további, különböző hadműveleteket – időzítsük az indulást megelőző, vagy a megérkezést követőn időszakokra.

3. HASZNÁLD A LÁTÁSOD

Hallássérültként ha autóba ülünk, leginkább a látásunkra hagyatkozunk, így célszerű megteremteni minden körülményt annak érdekében, hogy utunk során pontosan lássuk, mi is történik körülöttünk. Érdemes beszerezni egy nagyobb visszapillantó tükröt, hogy szélesebb perifériában lássuk, mi folyik az utakon, és a vezetés során is ábrándozás helyett folyamatosan figyeljük azokat. Általános kérdés a közeledő, szirénázó jármű időben történő felismerése, amihez szintén jól jönnek a nagyobb tükrök, de nézhetjük az épületek üvegfelületeit is, illetve megkérhetjük utastársunkat, hogy jelezze nekünk, ha figyelmeztető hangokat hall, amire forgalomhoz mérten nekünk is reagálnunk kell majd. Banálisnak tűnhet, de egy tartalék napszemüveget mindig érdemes az autóban tartani, hiszen sosem lehet tudni, mikor lesz rá szükség.

Jó tanács: Ha igazoltatásra kerül a sor, célszerű egy papírt elhelyezni az igazolványaink mellett, amelyen jól láthatóan feltüntettük, hogy hallássérüléssel küzdünk. Ezzel elkerüljük, hogy a rendőr inzultusként élje meg a jelelésünket, és esetleg félreértelmezze a kommunikációnkat.

+1 ÉLVEZD A HALLÁSTECHNOLÓGIA ÚJDONSÁGAIT

A folyamatosan fejlődő hallástechnológiának hála lehetőségünk van olyan vezeték nélküli eszközöket is beszerezni, amelyek Bluetooth technológiával csatlakoznak hallókészülékünkhöz, így vezetés közben is kényelmesen kommunikálhatunk az autóban ülőkkel, vagy telefonálhatunk anélkül, hogy el kellene engednünk a kormányt. A vezeték nélküli eszközt elég csak csatlakoztatni hallókészülékünkhöz, és az autó egy központi részén elhelyezve szabadon falhatjuk a kilométereket, hiszen az vezetés közben is tökéletesen továbbítja a hangokat közvetlenül hallókészülékünkbe.

Kérdésed van? Hallásproblémával, hallókészülékkel kapcsolatos kérdéseiddel keress bennünket elérhetőségeinken! Szakembereink a teljes körű vizsgálatok elvégzését követően szívesen segítenek személyre szabottan összeállítani a megfelelő kezeléseket és kiválasztani a tökéletes készüléket az országban két helyen: Gyulán és Balatonfüreden.

Szerző: Eat, Move & Smile