Hírek

HOGYAN VÁLASSZ HALLÓKÉSZÜLÉKET?

HOGYAN VÁLASSZ HALLÓKÉSZÜLÉKET?

HALLÓKÉSZÜLÉKET? DE MELYIKET?

Amikor diagnosztizálják hallássérülésünket, túl az első sokkhatáson, felmerül a kérdés: milyen hallókészüléket válasszunk?! Meghallgatva az audiológus szakember javaslatait és széles körű információit, mielőtt döntenénk vadiúj hallókészülékünket illetően, nem árt átgondolni, vajon melyik is az a készülék, amely nem csupán a körülöttünk lévő világ zajait engedi hallani, de tökéletesen illeszkedik életmódunkhoz és legfőképpen annak viselőjéhez, vagyis hozzánk.

1. JÓL NÉZZEN KI

Sokszor hajlamosak vagyunk arra, hogy egészségi állapotunkat beáldozzuk a divatnak, és az alapján döntsünk, hogy is mutat rajtunk a kiválasztott szett. Igazából nincs ez másként a hallókészülékek esetében sem, hiszen valami oknál fogva még mindig sokan rejtegetjük, mintha bármi szégyellni való is lenne benne. A technikai újításoknak köszönhetően ez persze teljesen felesleges, hiszen a hallókészülék ma már közel sem úgy néz ki, mint öreganyáink korában: a hatalmas, otromba, lehetetlenül barna készülékeket ma már felváltották a high-tech újítások, így mind méretben, mind színben és formában kiválaszthatjuk a számunkra megfelelő típust.

Akár a bőrünk, akár a hajunk, vagy éppen aktuális ruhánk színéhez illő készüléket is választunk, biztosak lehetünk abban, hogy a formatervezés és a vagány kivitel mellett a magas szintű hallástechnológia sem szenved csorbát. Hiszen attól, hogy jól néz ki, higgyük el, hogy a hallókészülék-specialisták beletettek apait-anyait.

2. HALLJUK A VILÁG ZAJÁT

A megfelelő hallókészülék kiválasztásakor gondoljuk át életformánkat és fussuk át, melyek azok a helyzetek, szituációk, programok, amelyeken szeretünk, vagy éppen muszáj részt vennünk, és fontos, hogy megfelelően halljuk a társaság nyüzsgő zaját. Ha szívesen járunk kávézóba, bárokba vagy rendezvényekre, érdemes olyan készüléket választani, ami megfelelően szűri a zajokat és biztosítja a hallást, hogy semmiképpen se maradjunk le a legfontosabb információkról, hírekről és beszélgetésekről.

A hallókészülékek gyártását ma már folyamatos technológiai újítások jellemzik, melyek során a beépített zajszűrő rendszereket is optimalizálják, hogy a hallást és a beszédértést a külső zajforrások ne befolyásolhassák. Igaz ez az egészen kisméretű készülékekre is, de mindenképpen érdemes tenni a gyakorlatban is egy próbát, mielőtt végérvényesen rábólintanánk a vágyott darabra. A teszt üzemmódra a menőbb hallókészülék stúdiókban ma már lehetőséget biztosítanak, és ha a próbát követően úgy érezzük, még mindig nem az igazi a készülék, a szakemberek természetesen segítenek azt személyre szabott igényeinkhez igazítva még jobbra cserélni.

3. A MÉRET A HALLÓKÉSZÜLÉK ESETÉBEN IS LÉNYEG

Olyan betegségek esetén, ahol szükséges a kéz finommotorikus mozgása, a hallókészülék mérete meghatározó lehet. A kiválasztáskor jó, ha figyelünk erre, hiszen a kisebb méretű hallókészülék behelyezésénél, hangosításánál, tisztításánál, szárításánál és az elem cseréjénél a méret problémát jelenthet. Azt, hogy mennyire komfortos a hallókészülékünk kezelése, egy ékszer-teszttel könnyen kipróbálhatjuk; ha nem okoz gondot ki-be helyezni a fülbevalót, bekapcsolni a nyakláncot vagy feltenni egy karórát, akkor jöhetnek az apróbb méretű készülékek. Ha viszont úgy érezzük, hogy kényelmetlen és küzdelmes a hallókészülékkel való foglalatoskodás, válasszunk olyan méretet, amit nagyobb magabiztossággal viselhetünk.

4. AZ AUDIOLÓGUS SEGÍT

Aggodalomra semmi ok, hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy hallássérülésünkkel egyrészt nem vagyunk egyedül, másrészt mindenki számára fontos, hogy az kényelmes, és minden igényt kielégítő legyen, illeszkedjen szokásainkhoz, életritmusunkhoz, mindemellett biztosítva a tökéletes hallást. Bár magunk is nézelődhetünk, miből választhatunk a piacon, az audiológus szakember viszont konkrét segítséget nyújt abban, hogy a vizsgálatokat követően könnyen megtaláljuk azt a hallókészüléket, ami hosszú távon kielégíti igényeinket, kompromisszumok nélkül hozzásegítve bennünket a hallás varázslatos élményéhez.

Kérdésed van? Hallásvizsgálattal, hallókészülékkel kapcsolatos kérdéseiddel keress bennünket elérhetőségeinken! Szakembereink a teljes körű vizsgálatok elvégzését követően szívesen segítenek személyre szabottan összeállítani a megfelelő kezeléseket, és kiválasztani a tökéletes hallókészüléket gyermeked számára az országban három helyen: Budapesten, Gyulán és Balatonfüreden.


Szerző: Eat, Move & Smile