Hírek

5 TIPP, HOGYAN ÉLD MEG POZITÍVAN A KARANTÉNT HALLÁSSÉRÜLTKÉNT

5 TIPP, HOGYAN ÉLD MEG POZITÍVAN A KARANTÉNT HALLÁSSÉRÜLTKÉNT

ÍGY ÉLD TÚL EGÉSZSÉGESEN A KARANTÉNT

Végre otthon! Szinte egyszerre csaptunk a levegőbe márciusban, amikor jött az ukáz, hogy holnaptól nem kell bejárnunk dolgozni, végre maradhatunk otthon! Nem telt el túl sok idő, mire nagyjából mindenki rájött, hogy ez a kényszer-karantén valahogy mégsem az, mint amire elsőként gondoltunk. Számos megoldandó probléma szakadt hirtelen a nyakunkba, ami az egészséges hallással rendelkezők számára is megpróbáltatás, nemhogy a siketek és hallássérüléssel élők számára! A bezártság önmagában nehéz helyzet, hallássérültként pedig igazi kihívás, amihez, hogy kicsit könnyítsünk a helyzeten, adunk néhány tippet.

1. TARTSD MEG A NAPI RUTINT

A munkába járás, a reggeli piac, a háziorvos látogatása mind olyan általános feladat, ami az elmúlt évek alatt beépült a mindennapjainkba. A kijárási korlátozással ez most mind beszűkült és keretek közé korlátozódott, amit nem is kérdést, hogy - főként az idős korosztályt védelmében – be kell, hogy tartsunk. Habár ezek az újdonságok hamar képesek voltak arra, hogy felborítsák a mindennapjainkat, ahhoz, hogy mentális és fizikális egészségünket megtartsuk, muszáj, hogy felállítsuk a saját szabályainkat. Ahogy a járványt megelőzően is felkeltünk reggel, tisztálkodtunk, felöltöztünk és dolgunkra indultunk, úgy minden egyes alkalommal, amikor az aktuális rendeleteken változtatnak, az alapvető szokásainkat meg kell, hogy tartsuk. A jelenlegi helyzet, mint ahogy semmi sem a világon, nem tarthat örökké, éppen ezért muszáj előre tekintenünk és mind mentálisan, mind fizikálisan egészségesen tartanunk magunkat a holnapért. │

2. FOGYASSZ SOK VITAMINT

Nem győzzük hangsúlyozni, milyen fontos alapvetően is, hát még ezekben a vírussal fenyegetett, vérzivataros időkben a megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminfogyasztás! A szervezet számára szükséges vitaminok széles spektrumban mozognak, amit egyrészt a vitamindús ételekkel – zöldségekkel, gyümölcsökkel, húsokkal és halakkal -, másrészt táplálékkiegészítő vitaminokkal is könnyedén pótolhatsz.

3. MOZOGJ RENDSZERESEN – AMIT CSAK TUDSZ

Az igazolt karantén-punnyadás most mindannyiunk számára megengedett, de felhívjuk a figyelmet, hogy hosszú távon nagyon veszélyes! Ahhoz, hogy fizikálisan is megőrizd egészségedet, fokozottan kell ügyelni arra, hogy a behatárolt körülmények között is meglegyen a napi mozgás. Akár a kertben való szöszmötölés, akár egy-egy kiadós séta a megengedett időintervallumokban azokon a helyeken – utcákon, tereken -, ahol elenyésző az embersereg, napi szinten jót tesz. A friss levegőbe eddig még tudomásunk szerint senki nem halt bele, éppen ezért támogatják rendeletben is a szabadidős sporttevékenységet. Ha nem rizikóznál a szabadtéri mozgással, akkor számos otthon végezhető tréninget találhatsz már a közösségi média felületein. Könnyebb-nehezebb tornákkal, jógával, saját testsúlyos gyakorlatokkal megadhatod szervezetednek az egészséges állapot fenntartásához szükséges, napi mozgásmennyiséget.

4. HASZNÁLJ HALLÁST TÁMOGATÓ ESZKÖZÖKET

Hallássérültként az otthoni, tömeges TV nézés, a zenehallgatás, a home office vagy a kicsik tanulása óriási terhet róhat a vállunkra. A hallást támogató eszközök ebben segíthetnek, hiszen olyan technológiai megoldásokkal rendelkeznek, amelyekkel könnyen csatlakoztatva a hallókészülékünkhöz megadják a hallás szabadságát. A Phonak Partner Mic diszkrét, gallérra csíptethető mikrofonja – hogy csak egyet emeljünk ki a sok közül, abban segít, hogy akár kisebb térben, akár nagyobb zajkörnyezetben is továbbítsa a hangokat közvetlenül a Phonak Marvel készülékébe. Ez az eszköz képes arra, hogy akár 25 méteres távolságot is áthidaljon, így akár séta közben segíti a beszélgetést, akár a csukott bejárati ajtón keresztül is lehetőséget biztosít, hogy leadjuk bevásárlólistánkat gyerekeinknek, unokáinknak.

PHONAK KIEGÉSZÍTŐKhttps://www.phonak.com/hu/hu/megoldasok/kiegeszitok/phonak-partnermic.html


Így, hogy megnövekedett a TV nézésre szánt időnk, emellett a családunk összes tagjával össze vagyunk zárva, már ez a szórakozás sem a régi. Hallássérültként ahhoz, hogy kényelmesen élvezhessük a filmnézést és televíziózást, sokat segíthet a Phonak TV Connector hallást támogató kiegészítője. Az eszköz nem csinál mást, mint hogy sztereo minőségben streameli a TV hangját a Phonal Marvel hallókészülékbe, ráadásul a TV hangja a hallókészüléken keresztül állítható. Ezzel a kényelmi funkcióval még a fotelből sem kell felkelnünk, mert mindemellett még azt is szabályozni tudjuk, hogy a környezet vagy a TV hangja legyen hallható.

PHONAK TV CONNECTORhttps://www.phonak.com/hu/hu/megoldasok/kiegeszitok/phonak-tv-connector.html

5. POZITÍV INFORMÁCIÓK

Nehéz helyzetben vagyunk, hiszen lassan azt sem tudjuk, kinek higgyünk. Éppen ezért, hogy életkedvünk megmaradjon és pozitívan tekintsünk a jövő felé, érdemes a jó dolgokra fókuszálnunk. Egy telefonos vagy online csevegés a barátokkal, néhány üzenet a rokonokkal, kellemes, informatív, pozitív hírek a közösségi média felületein azok, amelyek segítenek átvészelni ezt a mindenki számára kihívásokkal teli időszakot.


Szerző: Eat, Move & Smile