Hírek

HÓDÍT A GAGYI? KRITIKÁN ALULI HALLÓKÉSZÜLÉKEK AZ INTERNETRŐL

HÓDÍT A GAGYI? KRITIKÁN ALULI HALLÓKÉSZÜLÉKEK AZ INTERNETRŐL

A HALLÓKÉSZÜLÉKEK PIACÁN IS MEGJELENT A GAGYI!

Szó se róla, szeretjük a jó vásárokat! A termékekre, szolgáltatásokra vonatkozó időszakos vagy éppen rendszeres akciók megdobogtatják a szívünket és az sem vitás, hogy csábításra kényszerítenek. Az viszont, hogy a pénzünkért – még ha olykor tényleg könnyfakasztóan csekély is az összeg – milyen minőséget kapunk, egyáltalán nem mindegy. Az elmúlt időszakban azt láttuk-hallottuk, hogy az alacsony minőségű termékek online piacterén helyet béreltek a kofák, akiknek láthatóan nem számít, hogy egy egészséget támogató eszköz értékesítésével segítik a vevőt, vagy esetleg mind anyagilag, mind a vevő egészégét tekintve sokkal inkább megkárosítják. Nagy szavak ezek és nem is akarunk vagdalkozni, inkább csak arra hívnánk fel a figyelmet, hogy ha mégis ezen a platformon vásárolná meg bárki hallókészülékét – amit egyáltalán nem javaslunk és teljes mértékben elhatárolódunk – mégis mi mindenre kell vigyázni.

MINDENKI UGYANAZZAL A HALLÁSSÉRÜLÉSSEL KÜZD?

Mint ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma mértékű és körülménnyel rendelkező hallássérülés sem. Ha pedig így van – márpedig így van -, akkor tegyük fel magunknak a kérdést: Vajon hogyan lehetnének ezek az internetről különösebb specifikáció nélkül megvásárolható hallássegítő eszközök MINDEN ember számára pont ugyanannyira tökéletesek és hatékonyak? Már maga a hallássérülés kialakulása, súlyossága is egyénenként különböző, nem véletlenül biztosítják a hallássérülésre szakosodott audiológusok, fül-orr-gégész szakorvosok a hallókészülékek egyedi igényeknek megfelelően történő kiválasztását, viselését, beállítását, karbantartását és időszakos cseréjét.

AKÁR AZ EGÉSZSÉGRE IS VESZÉLYES LEHET

A hivatalosan, ellenőrzött gyártók által forgalmazott hallókészülékek ára bár esetenként borsos, nem véletlenül kerül annyiba. Ugyan a kontraszt valóban nagy lehet, hiszen, ha nem élünk az alanyi jogon járó kedvezménnyel és listaáron vásároljuk meg a hallókészüléket, az akár több százezer forint is lehet. Az viszont mindenképpen ezek mellett a hallókészülékek mellett szól, hogy mind a beépített technológiában, mind a kialakításban, mind pedig a felhasznált anyagok tekintetében olyan magas minőséget képviselnek, amely amellett, hogy részletgazdag hangzást biztosítanak, a legkevésbé sem jelentenek veszélyt egészségünkre.

REKLAMÁCIÓNAK HOL A HELYE?

Bizonyára megvan a maga romantikája, amikor egy hallássegítő eszközt bármilyen esetleges kifogás okán megpróbálunk visszatoloncolni adott esetben Kínába, de vajon nem egyszerűbb felkeresni audiológusunkat és kényelmes, nyugodt környezetben, magyar nyelven kikérni a tanácsát hallókészülékünk beállítását illetően? Bizonyos gyártók – mint például a Phonak esetében – a vírushelyzetre való tekintettel már online, távsegítséggel is megoldható az általuk forgalmazott hallókészülékek beállítása, finomhangolása, így még a fotelből sem kell felkelni a hadművelethez.

HOL A KOMPATIBILITÁS?

Bizonyos helyzetekben szükség lehet arra, hogy a hallásélmény fokozásához hallókészülékünkhöz további eszközöket csatlakoztassunk. Az egyes készülékeknél elérhető Bluetooth-kapcsolatnak köszönhetően akár okostelefonunkkal kapcsolnánk össze hallókészülékünket, akár a TV-t hallgatnánk ezen keresztül, ezekkel ezt könnyedén megtehetjük, az viszont kérdés, hogy a gagyi-kütyük kialakításakor vajon mely modern technológiai megoldásokra gondoltak a tömeggyártás során az előzőekben felsoroltak közül?

PRÓBAHORDÁS VAN?

Akárhogy vizslattuk a fröccsöntött kütyük piacterét, nem láttunk erre utaló információt. Azt viszont tudjuk, hogy az ellenőrzött körülmények között történő vásárláskor az audiológus szakemberek erre lehetőséget biztosítanak. Nincs ez másként nálunk sem, hiszen a Sybilla Hallókészülék Stúdiókban vásárlás esetén nemcsak ingyenes hallásvizsgálatot, de 15 napos ingyenes próbahordást is biztosítunk pácienseinknek.

MINŐSÉGET KEDVEZŐ ÁRON

Tudjuk, hogy az ár sok esetben meghatározó akár a sarki bolt termékeit pakoljuk gondosan kosarunkba, akár nagyobb volumenű beruházást eszközlünk. A hallássegítő technológiák esetében viszont fontos tudni, hogy a Magyarországon kapható hallókészülékek egy része – még a high-tech csúcsmodellek is – megtalálhatóak az OEP listán, ami azt jelenti, hogy bizonyos készülékek akár 70%-os kedvezménnyel is megvásárolhatóak TAJ kártyával. A kedvezmény mellett a felnőttek 5 éves, a gyermekek pedig ennél rövidebb kifutási idővel - és akár 98%-os kiemelt támogatással – vásárolhatnak új hallókészüléket.


KÉRDÉSED VAN? KERESS MINKET!

Szakorvos fül-orr-gégész és audiológus kollégáinkkal Gyulán és Balatonfüreden állunk rendelkezésedre, hogy hallásvizsgálattal, valamint a megfelelő hallókészülék kiválasztásával támogassuk gyermeked fejlődését, tanulását és felhőtlen szórakozását! 

MÉG TÖBB INFORMÁCIÓRA van szükséged? Klikk ide! → http://www.sybillarendelo.hu/

Szerző: Eat, Move & Smile