Hírek

HALLÁSVÉDELEM TÉLEN IS!

HALLÁSVÉDELEM TÉLEN IS!

TÉLEN A HALLÁSSÉRÜLÉS ELLEN

Bár lassan a fenyőfák helyett pálmafák nőnek a hazai utak mentén, azért itt-ott még nyújtogatja nyelvét a tél. Fiatal korban hajlamosak vagyunk a sapkát és sálat pusztán trendi kiegészítőként kezelni, pedig nem is gondoljuk, mekkora védelmet jelentenek télen hallásunk szempontjából is ezek a karácsonyra kapott, olykor unottan fogadott felszerelések. Felnőtt korra – jó esetben - a szülői intelmek beérnek, és ha nem költöztünk el idő közben melegebb éghajlatra, akkor a kihulló hajszálak, a megfájdult fülek, és a kézfej finom bőrének repedései előbb-utóbb mégiscsak arra kényszerítenek bennünket, hogy előhúzzuk a szekrény mélyéről tél-védelmi eszközeinket. A hideg viszont hallásunkat, sőt, hallókészülékünket sem kíméli, ezért összegyűjtöttünk néhány megoldást, hogyan óvhatjuk egyik legnagyobb kincsünket, a hallásunkat télen is!

FÜLGYULLADÁS

Télen nem csak a gyerekek, de a felnőttek is ki vannak téve a hideg idő okozta fülgyulladásnak. Ennek egyik oka, hogy a hidegben lassabb a vérkeringés, a magas páratartalom miatt könnyen megtelepedhetnek a baktériumok, mely akár középfülgyulladáshoz is vezethet. A gyulladás származhat baktérium, vagy vírus okozta fertőzésből, ami a dobhártya mögött kialakulva elzárhatja a fülkürtöt. Antibiotikum hatására ugyan a legtöbb fertőzés elmúlik, de ez idő alatt a gyulladás akár átmeneti hallásvesztést is okozhat. Az időben megkezdett gyógyítással megelőzhetjük a problémákat, ehhez viszont feltétlenül szükséges, hogy már az első fájó jeleknél felkeressünk fül-orr-gégész szakorvost, aki megfelelő tanácsokkal és kezelésekkel lát el bennünket. 
A fülgyulladás kockázatát csökkenthetjük, ha odafigyelünk hallószerveinkre, és meleg, száraz sapkával, sállal védjük magunkat a hideg ellen. Megfelelő, egészséges étrenddel tehetünk a vérkeringésünkért is, ami szintén segít, hogy elkerüljük a betegségeket a téli hónapokban.

HALLÓKÉSZÜLÉK VÉDELME

A tél és a hallókészülék nem jó barátok. Az érzékeny szuper-kütyük egyik legnagyobb ellensége a hideg és a nedvesség, ami télen elkerülhetetlen. A sál-sapka-fülvédő kombó nem csak egészségünk, de hallókészülékünk védelme érdekében is „melegen”ajánlott, hiszen a szél, az eső, és a fagyos időjárás nem csak az elemek élettartamát rövidítik meg, de a nedvesség könnyen tönkre is teheti azt, nem beszélve a baktériumokról, amik ezáltal könnyen megtelepednek hallójáratunkban. A legjobb, amit télen hallókészülékünkkel tehetünk, hogy meleg, száraz környezetet biztosítunk számára, és éjszakára szárító dobozban pihentetjük, ami egyben a baktériumoktól is megtisztítja készülékünket.

CSÚSZÁSVESZÉLY

Azoknál, akik hallásvesztéssel küzdenek, háromszor nagyobb a veszélye annak, hogy elcsúsznak. Az egyensúlyérzék ugyanis ilyenkor veszélybe kerül, ezért fokozottan kell figyelnünk arra, mi van a lábunk alatt. Télen jegesek, csúszósak az utak, ezért ha hallássérülésünk egyensúlyzavarral is párosul, kiemelten fontos, hogy elkerüljük a sikamlós helyzeteket!

ZAJOK

Nyáron a fűnyíró, télen pedig a hómaró zajától óvjuk magunkat, amennyire csak lehet. Bár a lehullott hótól muszáj megtisztítani a járdát és az utakat, ha ehhez zajos munkaeszközt terveztünk igénybe venni, gondoskodjunk időben hallásunk megfelelő védelméről is. Füldugóval, fülvédővel könnyen tehetünk hallásunk megóvásáért, hiszen tudjuk vagy sem, a hómaró hangja akár a 100 decibeles erősséget is elérheti! 

REPÜLÉS

Ha úgy döntünk, hogy a télből elmegyünk egy kicsit a nyárba – vagy akár az igazi télbe – és ehhez a repülős utazást választjuk, legyünk óvatosak, és ha betegek vagyunk, akkor inkább ne tegyük, vagy válasszunk más megoldást úticélunk elérésére. A hideg hatására ugyanis elzáródhat a fülkürt, ami akadályozza a fül egyenletes nyomását, mely a dobhártya repedését, majd átmeneti hallásvesztést okozhat.
Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy állapotunk megfelelő-e a repülős utazáshoz vagy sem, indulás előtt keressünk fel audiológus, vagy fül-orr-gégész szakembert, aki gyors és fájdalommentes vizsgálatok során megnyugtató választ ad hallószerveinkkel, és az esetleges kockázatokkal kapcsolatos kérdéseinkre.

Szerző: Eat, Move & Smile