Hírek

GYÖTÖR AZ ASZTMA? SPORTOLJ ÉS GYÓGYULJ!

GYÖTÖR AZ ASZTMA? SPORTOLJ ÉS GYÓGYULJ!

A SPORT POZITÍV HATÁSA AZ ASZTMA TÜNETEIRE

Amikor kínoz az asztma és egy roham kellős közepén úgy érezzük, éppen az életünkért küzdünk, nemhogy eszünkbe sem jut a sportolás, de hétrét görnyedve azon imádkozunk, hogy végre ismét levegőhöz jussunk. Az asztmatikus megbetegedések kezelésében - hisszük vagy sem -, a megfelelő gyógyszeres kúra mellett óriási szerepet játszik a sport. Bár megoszlanak a vélemények, hogy a különböző sporttevékenységek rendszeres folytatása a tüdő funkcióit önmagában mennyiben erősítik, tény, hogy a mozgás a keringési-, és légzőrendszer edzettségét jelentős mértékben növeli, ami hozzájárul az asztmás tünetek csökkenéséhez. De vajon hogyan kezdjünk hozzá, és melyik mozgásfajtát válasszuk ahhoz, hogy felvértezzük szervezetünket a gyötrő görcsök ellen, és a gyógyulás útjára lépjünk?

1. EGYEZTESS SZAKEMBERREL

Szándékosan használjuk a „szakember” szót, hiszen vonatkozik mind a tüdőgyógyász szakorvossal, mind pedig a trénerrel történő egyeztetésre, mielőtt úgy döntenénk, hogy vasakarattal a szívünkben nekifogunk a testmozgásnak. A szükséges vizsgálatok elvégzését követően ugyanis a tüdőgyógyász személyre szabottan, asztmánk aktuális állapotának megfelelően tesz javaslatot azokra a mozgástípusokra, melyeket a szabályok betartása mellett veszélytelenül végezhetünk. Az edző, tréner, sportszakember, személyi edző már ezen vizsgálatok eredménye alapján állítja be a mozgás típusát és mértékét, hogy ne csak erőnlétünk és fittségünk szintje növekedjen, de a mozgás igazi élményt jelentsen – görcsös rohamok és a fulladás kellemetlen érzése nélkül.

2. MIT SPORTOLJ?

Miután a tüdőgyógyász személyre szabottan segít a lehetséges mozgásformák kiválasztásában, általánosságban elmondható, hogy az asztmás betegek számára az egyik legjobb sport az úszás. A belélegzett levegő meleg és párás, így biztosítja a hörgők számára a megfelelő környezetet a kényelmes, irritáció nélküli levegővételhez. Ha az úszást fedett uszodában végezzük, akkor a pollenektől is védve vagyunk, ami bár időszakosan keseríti meg az életünket, az úszás mégis egy olyan télen-nyáron végezhető mozgásforma, ami nemcsak kortól függetlenül ajánlott az izomzat karbantartására, de sportolás közben az asztmatikus betegségeket is pozitívan támogatja.

3. MI VAN A KLÓRRAL?

A medence vizének tisztítására használt klór irritálhatja a tüdőt, és okozhat problémát az úszás közbeni levegővételnél. Ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen tüneteket, érdemes olyan helyet választani sporttevékenységünknek, ahol nagy a belmagasság, jól cirkulál a levegő, és bár utópisztikusnak tűnik, esetleg klórmentes a medence vize. Ha a pollenszezonban nem is, előtte és utána meg lehet próbálni a szabadtérben történő úszást, amennyiben van olyan létesítmény, ahol erre lehetőséget biztosítanak.

4. MI JÖHET MÉG?

Ha valami, még az úszásnál is egyszerűbbel - vagy kevésbé vizes sporttevékenységgel - kezdenénk, jöhet a futás. Természetesen nem egyből a New York Maraton, de fokozatosan hozzászoktatva a szervezetet akár még az is lehet a cél. Nem is gondolnánk, hány élsportoló küzd asztmával, akik a helyes kezelést betartva kimagasló eredményeket érnek el világszerte. Az aerob típusú mozgások az asztmával küzdők számára lépésről-lépésre fejlesztve hosszú távon jó megoldást nyújtanak, hiszen segítenek a testsúlyt hatékonyan csökkentésében, és viszonylag rövid idő alatt megerősítik a szervezetet.

A túlsúly csökkentése meghatározó az asztmatikus betegségek kezelésében és gyógyításában, hiszen a mozgásszegény életmódnak és a helytelen táplálkozásnak köszönhető súlyfelesleg a levegővételt is akadályozza. Amennyiben a túlsúlyhoz, elhízáshoz asztma is párosul, úgy a kardió mozgás tökéletes megoldást biztosít arra, hogy két legyet üssünk egy csapásra, és a fogyással együtt légzésünk is javuljon.

5. MIT NE SPORTOLJ?

Gyakorlatilag nincs olyan mozgástípus, amit az asztmás betegek ne végezhetnének. Jöhet minden, amihez kedvünk támad: biciklizés, súlyzós edzés, lovaglás, a harcművészet különböző ágai, a kézilabda, röplabda vagy akár a lovaglás. Sportoláskor két fontos dolgot kell szem előtt tartanunk, mégpedig azt, hogy az asztmás megbetegedésünkre tekintettel előre kikérjük tüdőgyógyász szakember véleményét és folyamatosan ellenőriztessük állapotunkat, használjuk az általa javasolt gyógyszereket, inhalátorokat, illetve azt, hogy a mozgás helyét úgy válasszuk meg, hogy a levegőben lévő, allergiás reakciót kiváltó pollenek belélegzése ne okozzon problémát a mozgás során.

6. MENNYIT MOZOGJ ASZTMÁSAN?

A mozgás mennyiségében nincs különbség az asztmás és egészséges emberek között, a heti 3-5 alkalom mindenki esetében ajánlott. Ilyen edzésintenzitás mellett elegendő, ha alkalmanként kb. 40-60 percet mozgunk, amit kötelezően ki kell, hogy egészítsen a bemelegítés és a levezetés. Ahogy fentebb is említettük, ahhoz hogy élvezzük a mozgást és valóban erősítsük szervezetünket, érdemes betartani a fokozatosság elvét, és visszafogottan nekilátni a mozgásnak. Higgyük el, nem veszítünk semmit, ha nem rögtön az első alkalommal zsigereljük ki magunkat, és a szigetkört lefutva négy órán keresztül fuldokolva ölelgetjük a Margit-sziget fáit. Sőt! Megfelelő alapozással egyrészt a szervezetünknek is megadjuk a lehetőséget, hogy lépésről-lépésre hozzászokjon az intenzív mozgáshoz, és a kedvünk is hosszú távon megmarad, hogy örömöt nyújtson a heti rendszerességgel végzett sportolás.

7. MIKOR MOZOGJ?

Az, hogy ki mikor érez magában ingerenciát, vagy van lehetősége a mozgásra, egyénenként változó. Asztmánkat figyelembe véve annyit érdemes átgondolni, hogy olyan helyen és időpontban végezzük a testmozgást, ami nincs negatív hatással légzőszerveinkre. Ezeket a szempontokat szem előtt tartva érdemes kerülni a hideg levegőt, a magas légszennyezettséget és a pollen-támadást, és úgy megválasztani a körülményeket, hogy a mozgás beépítve életmódunkba igazi élményt, és egészségünket tekintve pozitív változást eredményezzen.

Kérdésed van? Asztmával, légzési nehézségekkel, tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdéseiddel keress bennünket elérhetőségeinken! Szakembereink a teljes körű vizsgálatok elvégzését követően szívesen segítenek személyre szabottan összeállítani a megfelelő kezeléseket, és kiválasztani a tökéletes sporttevékenységet számodra az országban két helyen: Gyulán és Balatonfüreden.

Szerző: Eat, Move & Smile