Hírek

COVID-19 VAGY INFLUENZA?

COVID-19 VAGY INFLUENZA?

HOGYAN TEGYÉL KÜLÖNBSÉGET A COVID ÉS AZ INFLUENZA KÖZÖTT?


Az ősz beálltával évszakos egészségügyi problémát jelent a megfázás és az influenza, a COVID-19, avagy Koronavírus jelenléte viszont emellett most bőven ad okot az aggodalomra. Az egyénenként változó tünetek súlyossága már önmagában elegendő probléma, de vajon mi alapján ítéljük meg, hogy a megnedvesedett orr, a torokfájás és a láz a „szokásos” őszi influenza, vagy az COVID-19 vírus következménye?

LÉGZŐSZERVI MEGBETEGEDÉSEK

Ahogy a COVID-19 egyre inkább tör előre, nemcsak az egészségünk, de az egészségügyi ellátás tekintetében is óriási a jelentősége, hogy különbséget tudjunk tenni az influenza és a Koronavírus jelei között. A légzőszervi megbetegedések alapvetően mindkettő esetében jelentkeznek, az enyhe tünetektől kezdve egészen a legsúlyosabb megbetegedésig. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a cseppfertőzést – tüsszentés, köhögés, bőrön át történő érintkezés – minimálisra csökkentsük, ezzel is lassítva akár az influenza, akár a járvány terjedését.

MIBEN HASONLÍT A COVID-19 ÉS AZ INFLUENZA?

A páciensek zöme szinte kibírhatatlan, napokig tartó fejfájásra, torokfájásra, lázra, izomfájdalomra és nehéz légzésre, hasmenésre és bizonyos esetekben hányásra is panaszkodnak. Ezek alapvetően közös jellemzői is lehetnek az őszi influenzás megbetegedések jeleivel, azonban a COVID-19 esetében ezek a tünetek sokkal agresszívabban, erőteljesebben jelentkeznek.


MIBEN KÜLÖNBÖZIK A COVID-19 ÉS AZ INFLUENZA?

A lappangási időt tekintve az influenza gyorsabb, általánosságban véve kb. 3 nap, míg a COVID-19 esetében 5-6 nap, mire a tünetek jelentkeznek. Miután a lappangási idő tünetmentes időszak, így ez a felismerést nagyban nem segíti, az viszont igen, hogy a COVID-19 esetében az egyik legjellemzőbb panasz, hogy a páciensek hirtelen veszítik el ízlelésüket és szaglásukat. Miután ezek a panaszok az őszi influenzára egyáltalán nem jellemzőek, meghatározó lehet a felismerésben és segítséget nyújthat ahhoz, hogy mielőbb megtegyük a szükséges egészségügyi lépéseket.


KÍVÁNCSI VAGY ÉS TESZTELNÉL?

Erre ma már országszerte számos lehetőség áll rendelkezésre. Nálunk, a SYBILLA Egészségközpontokban a COVID-19 koronavírus gyors-teszt GYULÁN és BALATONFÜREDEN vehető igénybe, előzetes telefonon vagy ONLINE történő bejelentkezéssel. A bejelentkezést követően személyesen vagy online egy kérdőívet kell csak kitölteni, hogy feltérképezhessük a páciens körülményeit. Ezt követően az előírásokat betartva egy orvosi konzultáció keretében személyesen is megbeszéljük a problémákat és javaslatot teszünk, hogy mikor és milyen tesztre lesz szükség. A személyes konzultáció alapján elvégezzük a szükséges, orrnyálkahártyából vagy vérmintából vett tesztet, az eredményt pedig 15 percen belül átadjuk, illetve e-mail útján is elküldjük. Az eredményt kiértékeljük és megadunk minden szükséges információt, tudnivalót, esetleges pozitivitás esetén pedig gondoskodunk a további szükséges lépésekről.

COVID-19 TESZTRE BEJELENTKEZÉS ITThttp://covid.sybillarendelo.hu/


MENNYI IDŐT VESZ IGÉNYBE A GYORS-TESZT?

Az orvosi konzultációval egybekötött COVID-19 koronavírus-teszt nagyjából 15 percet vesz igénybe. Ha úgy döntesz, hogy családtagjaid, szeretteid, munkatársaid és a saját biztonságod, megnyugvásod érdekében szeretnél tisztában lenni aktuális állapotoddal, úgy az alábbi elérhetőségeken jelentkezhetsz be a COVID-19 koronavírus gyors-tesztre.

BEJELENTKEZÉS COVID-19 KORONAVÍRUS GYORS-TESZTRE

• ONLINE → http://covid.sybillarendelo.hu/
• BALATONFÜRED │ 8230, Balatonfüred, Zsigmond utca 1/b. │Tel.: +36 30 503 8790
• GYULA │ 5700, Gyula, Béke sgt. 42. |Tel.: +36 66 361 361, +36 30 984 1422

Szerző: Eat, Move & Smile