Hírek

A COVID-19 HALLÁSSÉRÜLÉST OKOZ?

A COVID-19 HALLÁSSÉRÜLÉST OKOZ?

ÍGY ISMERD FEL, HA A COVID-19 MEGTÁMADTA A HALLÁSODAT!

A COVID-19, vagy más néven Koronavírus számos tünetet produkálva tör egyre vadabbul előtérbe. Hogy tulajdonítunk-e jelentőséget az adott helyzetnek vagy sem, azt továbbra is mindenki döntse el maga, az viszont jogos kérdés, hogy ha a HALLÁSSÉRÜLÉS hétköznapi betegségek és helyzetek kapcsán is kialakulhat, vajon a COVID-19 a hallásunkra milyen, esetleges extra hatással van?

KUTATÁSOK HÍJÁN

A COVID-19 hallássérüléssel összefüggő kutatásai még gyerekcipőben járnak. Mondhatjuk, hogy a szakemberek inkább a találgatás fázisában vannak. Az viszont mindenképpen elővigyázatosságra hívja fel a figyelmet, hogy a vírus által kiváltott gyulladás és az immunrendszer gyengülése adott esetben vezethet a hallás átmeneti vagy végleges károsodásához is.

5 JEL, AMI A HALLÁS KÁROSODÁSÁT JELEZHETI

Nem szabad elfelejteni, hogy a halláskárosodás – Kornavírustól függetlenül – akár hirtelen nagy zajkitettség, akár egy fülkagylóban pangó víz okozta gyulladás, vagy korunkból fakadóan is BÁRMIKOR kialakulhat. Természetesen a gének is szerepet játszhatnak, de nem kell ahhoz világjárvány, hogy károsodjon a hallásunk, hiszen egy ütős koncerten is könnyen hallássérülést szenvedhetünk. Éppen ezért célszerű ebben a helyzetben fokozottan figyelni a körülményekre, és ha a nagyrendezvények jelenleg korlátozás alá is esnek, számos helyzetbe kerülhetünk – akár az utcán, akár a fülhallgatón keresztül hangos zenét hallgatva – ahol negatív hatás éri hallószerveinket.

NÉZZÜK, MELYEK EZEK!

• Nehezen hallod a gyerek- és női hangokat.
• Sűrűn kéred barátaidat, családtagjaidat, kollégáidat, hogy ismételjék meg, amit mondanak.
• Az elektronikai berendezéseken – tévén, YouTube-on, tableten, stb. – egyre feljebb csavarod a hangerőt.
• A füled rendszeresen eldugul.
Fülzúgás kínoz, rövidebb-hosszabb ideig cseng a füled.

MIT TEGYÉL, HA…

Kicsit róka fogta csuka ez, hiszen, ha fentiek közül bármelyiket tapasztalod magadon, érdemes COVID-19 tesztet végeztetni, és bár benne van a pakliban, hogy szervezeted ellenáll a vírusfertőzésnek és egyéb okból fakadóan érte sérülés a hallásod, célszerű ezt egy gyors-teszttel kizárnod.

A hallás-tesztet COVID-19 gyors-teszt nélkül is természetesen elvégeztetheted, de ebben a vérzivataros helyzetben számítani kell arra, hogy az audiológus vagy fül-orr-gégész ehhez köti a vizsgálatot. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott pillanatban tapasztalt tüneteket mi okozza: a vírus, vagy a COVID-mentes hétköznapok hatása.

KÉRDÉSED VAN? KERESS MINKET!

Szakorvos fül-orr-gégész és audiológus kollégáinkkal Gyulán és Balatonfüreden állunk rendelkezésedre, hogy hallásvizsgálattal, valamint a megfelelő hallókészülék kiválasztásával támogassunk a hallás élményével teli hétköznapokban!

MÉG TÖBB INFORMÁCIÓRA van szükséged? Klikk ide! → http://www.sybillarendelo.hu/

Szerző: Eat, Move & Smile