Hírek

ANYAJEGY, VAGY SZEPLŐ? MIÉRT FONTOS A MELANÓMA-SZŰRÉS?

ANYAJEGY, VAGY SZEPLŐ? MIÉRT FONTOS A MELANÓMA-SZŰRÉS?

A MELANÓMA-SZŰRÉS ÉLETET MENTHET!

Az elmúlt néhány évtizedben óriási hangsúlyt kapott a bőrrák egyik legrettegettebb formája, a melanóma. Különböző szűrések, felhívások, prevenciós napok támogatják a megelőzést, valamint a bőrrák tüneteinek korai felismerését. De vajon honnan ismerjük fel a különbséget szeplő és anyajegy között, valamint hogyan észleljük az első figyelmeztető jeleket, hogy időben szakemberhez fordulva melanóma-szűrés keretein belül megelőzhessük a komolyabb problémát?

ANYAJEGY, VAGY SZEPLŐ? EZ ITT A KÉRDÉS!

Sokszor nehéz eldönteni, hogy a bőrünkön megjelenő apró folt vajon ártatlan szeplő, vagy esetleg anyajegy. Jó, ha mindjárt az elején különbséget tudunk tenni köztük, hogy a tükör előtt állva lehetőleg ne verjen le bennünket azonnal a vizes verejték, és hívjuk ki magunkra az éjszakai ügyeletet. 

Jó, ha tudjuk, hogy a szeplő halvány, bőrünkkel egy síkban lévő, általában arcunkon és karunkon megjelenő folt, ami nyáron UV sugárzás hatására sötétebbé válik, és télire akár el is tűnhet. Általában világosabb bőrűeknél jellemző, és örökölhető. Ezzel szemben az anyajegy sötétebb, ami sok esetben már születésünktől fogva kíséri mindennapjainkat, és még ha tinédzser korunkra nagyjából mind ki is alakul, idősebb korban is jelenhetnek meg újabbak. Az anyajegy a szeplővel ellentétben sosem fakul ki, és bár nem kellemes látvány, előfordul, hogy olykor egy-egy szőr is „díszíti”. 

ANYAJEGY ÉS MELANÓMA

Bár a szeplő sosem válik anyajeggyé, a melanóma mindkét esetben potenciális veszélyt jelenthet. A szeplő és az anyajegy színét a melanociták, vagyis a pigmentet termelő sejtek határozzák meg, melynek túlburjánzása következtében alakulhat ki bőrrák. Minél több az anyajegy, annál nagyobb az esély a melanómára, így fontos, hogy rendszeres vizsgálatokkal kontroll alatt tartsuk anyajegyeinket.

HOGYAN ISMERJÜK FEL? 

A laikus szem számára gyakorlatilag észrevehetetlen a melanóma, de ha azt tapasztaljuk, hogy az anyajegy elkezd nőni, viszketni, vagy szabálytalanná, aszimmetrikussá válik a formája, megváltozik a színe, ne habozzunk felkeresni bőrgyógyász szakorvosunkat! A bőrrák ezen formája időben orvosolva elkerülhető, hiszen amíg a melanóma a bőr felső rétegéből nem terjed tovább a nyirok-, és vérereken keresztül, úgy kimetszéssel megakadályozható az esetleges áttétek kialakulása.

FÁJDALOMMENTES SZŰRÉS

Az anyajegyszűrő vizsgálat teljesen fájdalommentes. A vizsgálat során bőrgyógyász szakember digitális dermatoszkóppal egyenként megvizsgálja a bőrünket borító anyajegyeket és foltokat, hogy meggyőződjön azok szabályosságáról, épségéről. A rögzített adatokat a rendszer tárolja, melynek megfelelően az anyajegyek életútja a rendszeres éves szűrések során nyomon követhető. 

Szerző: Eat, Move & Smile