Hírek

A KÍNZÓ ASZTMA 7 JELE!

A KÍNZÓ ASZTMA 7 JELE!

EGYSZERŰ KÖHÖGÉS, VAGY EZ MÁR ASZTMA?

Hogy a köhögésünk egy rossz levegővétel, ártatlan megfázás vagy egy kialakulóban lévő asztma jele, pontosan csak akkor tudjuk, ha szakemberhez fordulunk. A vissza-visszatérő jelek viszont okot adhatnak arra, hogy komolyabban foglalkozzunk a problémával, és egészségünk megőrzése érdekében mielőbb orvosi segítséget kérjünk. Bár az asztmának különböző fajtái léteznek, jó hír, hogy bármelyikről is legyen szó, az asztma gyógyítható. De nézzük, melyek azok az ébresztő jelek, amelyekre veszély-szagot szippantva érdemes felkeresnünk tüdőgyógyász szakorvost Gyulán.

1. KÖHÖGÉS

Eltekintve a véletlen, rossz levegővételtől, vagy egy félrenyelt falattól, a köhögés a légutak gyulladásának egyértelmű jele. A gyulladt légutak ráadásul érzékenyek is, ki-, és belégzéskor a levegő por-, és pollentartalma tovább irritálja a légutakat, ami fokozottabb köhögést, akár rohamot is előidézhet. Egy vírusos megbetegedés, vagy akár a dohányzás szintén előidézhet köhögést, de ha a tünetek nem múlnak, és a köhögés két héten belül sem csillapodik, nagyobb a valószínűsége, hogy az asztma és egyéb allergének - mint a pollen és a por – okozzák. Az asztmás megbetegedések jellemzője, hogy a köhögés inkább éjszaka és a reggeli órákban hevesebb, mint napközben.

2. ZIHÁLÁS

A sípoló, fütyülő, ziháló légzés kétségkívül a légutak gyulladására utal. Az asztmatikus zihálás viszont jellemzően a ki-, és belégzéskor erősödik. Ettől függetlenül a zihálás más gyulladásos megbetegedés tünete is lehet, mint amilyen a krónikus obstruktív légúti betegség (COPD), amikor az alsó légutak (vagyis a tüdőn belüli légutak) tartósan beszűkülnek, de lehet jele bronchitisnek, légúti gyulladásnak, allergiának, tüdőtágulatnak, alvási apnoenak, szív problémának, de akár néhány gyógyszeres kelezés mellékhatásaként is jelentkezhet. A zihálás viszont sokkal inkább utalhat asztmás megbetegedésre, ha az hosszan tartó, és nem múlik, főként gyerekeknél, három éves kor alatt. Az örökletes hajlam  még nagyobb, ha a szülők ekcémával, szénanáthával, vagy allergiás megbetegedéssel küzdenek.

3. RÖVIDÜLŐ LÉGZÉS

Amikor a levegővétel rövidül, ráadásul köhögéssel is párosul, az lehet asztma, vagy allergia jele is. Előfordulhat, hogy a belégzés akadálymentes, a kilégzés viszont problémát okoz. A rövidülő légzés természetesen más probléma tünete is lehet, hiszen okozhatja többek között azt elhízás, szív probléma, tüdőtágulat, vagy krónikus légúti betegség is. Ha a rövidülő légzés 50 év felett kezdődik, akkor az okokat máshol kell keresni, főként, ha kiegészül feledékenységgel, szívdobogással, dohányzással, vagy ha már az asztma gyógyszeres kezelése nem segít.

4. SZORÍTÓ MELLKAS

Fájdalommal járhat a mellkas szorító érzése, amit szintén okozhat asztma. Az izmok összehúzódása a légutak körül fájdalmas lehet, amit az asztmán kívül okozhat szívroham, reflux – különösen, ha a szorító érzés étkezés után, vagy lefekvéskor jelentkezik, hiszen a nyelőcsőben lévő sav hasonló tüneteket okozhat, mint az asztma. Az asztma és a reflux közötti összefüggést bár még vizsgálják a szekemberek, de tény, hogy az asztmával küzdő páciensek 75%-a súlyos reflux problémától szenved, és a reflux kezelését követően az asztmatikus tünetek is csökkennek.

5. FÁRADTSÁG

Az asztma mellékhatásaként jelentkezhet fáradtság, hiszen a köhögés, zihálás, a folyamatos levegővételért való küzdelem megviseli az embert, zavart okozva ezzel az éjszakai nyugodt alvásban is. Ha folyamatos fáradtságot érzünk, érdemes egyeztetni orvosunkkal, mert ha az asztma jelei még kezdődő stádiumban vannak, és csak éjszaka jelentkezik nehéz légzés, amit adott esetben észre sem veszünk, okozhat általános fáradtságot napközben.

6. NEHÉZ LÉGZÉS TESTMOZGÁS KÖZBEN 

Ha edzés, vagy bármilyen testmozgás közben az előző tünetek bármelyikét észleljük rendszeresen, a tünetek okozójaként jusson eszünkbe az asztma, mint lehetőség. Általában 5-15 percre rá, hogy nekikezdtünk a mozgásnak, megjelenhetnek a tünetek, melyek az edzés végeztével kb. 1 órán belül már tova is tűnnek. A hideg hatására erősödhetnek a reakciók, hiszen a légutak lehűlnek, és görcsös zihálást, szorító érzést válthatnak ki. Azok, akik asztmásan sportolnak, célszerű, ha edzést megelőzően elővigyázatosságként befújnak az inhalátorral, megelőzve a kellemetlen tüneteket. 

7. ELKÉKÜLT AJKAK, SZÜRKÉS BŐR

Az elkékült száj azt jelenti, hogy szervezetünk nem kap elég oxigént, amit okozhat az asztmás megbetegedésből származó légszomj, vagy a légzési nehézségekből fakadó, csökkentett mennyiségű oxigén bejutása. Ha folyamatos a probléma, mindenképpen javasolt a lehető leggyorsabban orvosi segítséget kérni, hiszen a tünetek jelezhetnek egyéb légúti problémákat, COPD-t, pneumóniát, vagy akár szív problémát is.
Fenti tünetek bármelyike esetén érdemes mielőbb orvoshoz fordulnunk, hogy a kellemetlenség okozóját hatékony segítséggel feltárják, és a megfelelő orvosi utasítások betartása mellett megkezdődhessen gyógyulásunk. A vizsgálatok során érdemes asztma-tervet készíttetnünk, mely nem csupán a gyógyítási folyamat részleteit, a szükséges gyógyszerek listáját és ütemezését tartalmazza, de előre rögzíthetjük a szükséges orvosi felülvizsgálatok időpontját is. 

Szerző: Eat, Move & Smile