Hírek

A FÜLZÚGÁS AZ NORMÁLIS?

A FÜLZÚGÁS AZ NORMÁLIS?

MITŐL ALAKUL KI FÜLZÚGÁS?

Nem kell ahhoz orbitális rock koncerten az első sorban csápolnunk, sőt, a futball stadionban sem kell kedvenc csapatunknak szurkolva a kürt mellett őrjöngve állnunk, hogy a mulatozás végén ne maradjon más, csak néhány elszórt műanyag pohár a földön, és permanens, masszív fülzúgás a fejünkben. Természetesen a problémát könnyen előidézhetjük, ha zajos helyen múlatjuk az időt, de vajon mi történik akkor, ha hirtelen ránk tör a kellemetlen zaj, és minden előzmény nélkül egyszerűen csak elszenvedjük a fülzúgást?

MI AZ A FÜLZÚGÁS?

A fülzúgás - más néven tinnitus - egy folyamatosan csengő-bongó-búgó-kattogó hang a fülünkben, ami szünet nélkül biztosítja az „alaphangot” 24 órán át. Csak mi halljuk, senki más, hiszen ez a végtelenül zavaró hang nem külső hangforrásból érkezik, pedig legszívesebben kikapcsolnánk az egészet. De nem tudjuk.

A FÜLZÚGÁS FAJTÁI

A tinnitus fajtái és intenzitása egyénenként változó. Van, aki magas frekvenciás fütyülést hall, mások búgó, csilingelő hangokról, vagy szívdobbanással egy ütemben doboló hangokról számolnak be. A fülzúgásnak bár végtelen sok típusa létezik, egy dologban mégis mind megegyezik: a végtelenül zavaró, nemkívánatos hangoktól legszívesebben mindenki menekülne.

DE MITŐL ZÚG A FÜL?

Mint ahogy a fülzúgás fajtái és erőssége, úgy a kiváltó ok is különböző lehet. Alapvetően idegi eredetű problémák okozzák, de kialakulhat alváshiány, fáradtság, vitaminhiány, stressz, vagy fejsérülés miatt is, illetve nagymértékben származhat külső zajoktól, ha huzamosabb időt töltünk el gyárterületen, útépítő gépek mellett, fűnyíró vagy hómaró társaságában, vagy akár egy gyerekekkel teli, egész napos, zárt térben megrendezett sporteseményen.

OKOZHAT-E HALLÁSCSÖKKENÉST A FÜLZÚGÁS?

A fülzúgás klinikailag két formában jelenhet meg: halláscsökkenéssel, vagy halláscsökkenés nélkül. 
Ha a bosszantó fülzúgás mellett úgy érezzük, hallásunk is romlott, annak okozója lehet a hallójárat elzáródása idegen test bekerülése, vagy a megnövekedett fülzsír termelése miatt. A középfül – vagyis a dobhártya mögötti terület – betegségei, tehát a középfülgyulladások, a dobhártyán keletkezett repedés vagy lyuk, fülkürt-hurut, folyadék keletkezése a fülben, illetve akut és krónikus középfülgyulladások szintén okozhatnak fülzúgást.

Amikor a tinnitus nem jár halláscsökkenéssel, úgy legtöbb esetben a kellemetlen fülzúgás nem fül eredetű betegség következménye, de utalhat a nyaki gerincszakasz meszesedésére, a vállizmok betegségére, migrénre, vérszegénységre, a főütőér elmeszesedésére, anyagcsere problémákra, bizonyos fertőző betegségekre, vérnyomásproblémákra, túlzott mértékű dohányzásra és kávéfogyasztásra, egyes esetekben pedig akár a hallóideg daganatos megbetegedésére is. 

SORSTÁRSAK

A fülzúgástól Magyarországon kb. 300 – 500 ezer ember szenved nap, mint nap. Pontos számot nem lehet meghatározni, hiszen egy-egy jól sikerült koncert után a fülzúgásban szenvedők száma hirtelen ugrásszerűen nő, ami néhány napon belül újra lecsökken. A fülzúgás jó esetben lehet átmeneti, rossz esetben viszont tartós is. Kor tekintetében mondhatnánk, hogy alapvetően 40 éves kor után várható a fülzúgás kialakulása, de a fiatalok körében elterjedt MP3 lejátszóknak, okos-eszközöknek és fülhallgatóknak köszönhetően a zaj okozta fülzúgás már egészen fiatal korban meghatározó tendenciát mutat.

A TINNITUS GYÓGYÍTHATÓ?

A fülzúgás bizonyos esetekben gyógyítható, bár hallásunk megóvása érdekében itt is a megelőzés a legfontosabb. A nagyothallók között sokan szenvednek fülzúgásban, a kellemetlen hangok állandó jelenléte pedig beszédértési problémákat, alvászavart okozhat, és hosszú távon kihathat magánéletünkre, munkahelyi aktivitásunkra is. Ezért is fontos, hogy problémánkkal mielőbb fül-orr-gégész szakorvoshoz, vagy audiológus szakemberhez forduljunk, hogy megelőzve a komolyabb problémákat, a megfelelő vizsgálatokat követően a kínzó tünetek ellen időben kapjunk személyre szabott kezelést. 


Szerző: Eat, Move & Smile