Hírek

5 SZUPER TIPP, HOGYAN UTAZZ HALLÁSSÉRÜLTKÉNT

5 SZUPER TIPP, HOGYAN UTAZZ HALLÁSSÉRÜLTKÉNT

HALLATLAN UTAZÁS HALLÁSSÉRÜLTKÉNT

Amikor utazásra adjuk a fejünket és úgy döntünk, végre odébb lépünk a taposómalomból, hirtelen rájövünk, hogy szép-szép ez a jövés-menés, de egy halom dolgot össze kell pakolnunk. Hallássérültként halmozott a probléma, és bár természetesen így sem lehetetlen megfutni a kérdéskört, összegyűjtöttük a legfontosabbakat, amire a csomagolás, majd az áhított utazás során mindenképpen érdemes ügyelnünk. Ha a pakolási lázunknak már csak a súlykorlát szab határt, nézzük, mi-mindent tartsunk szem előtt hallássérültként utazásunk során.

CSOMAGOLÁS

Tudjuk, értjük, elfogadjuk, hogy télen Balira menni nagyon divatos és tíz napra minimum tizenhét fürdőruhát, hatvan flip-flop papucsot, és az utóbbi 10 év összes napszemüveg trendjének leképződését be kell raknunk, viszont érdemes a strandröplabda mellé betuszkolni ezt-azt, ami még a hallásunkat is támogatja a pihenés alatt. Azzal is tisztában vagyunk, hogy az országot még a „ne szóljon hozzám senki” fázisban hagyjuk el, mégis érdemes előrelátóan gondolkodni, hogy vajon hallássérültként mennyire fogunk majd unatkozni két nap totális csend után.

Amit a poggyászba mindenképpen érdemes beszuszakolni, az a hallókészülékünk – ha esetleg több van, akkor kettőt, hiszen bármi megtörténhet. Pakoljunk mellé elemet gazdagon, töltőt, adaptert, áramátalakítót, tollat és papírt, szárítódobozt, füldugót, Roger-rendszert – ha ismerjük a sok-sok pozitívumát, és úgy érezzük, a bárnál szívesen ismerkednénk a napernyős koktélok szürcsölgetése közben. Ha nem akarjuk lekésni a taxi, a busz, a transzfer, vagy a repülőgép indulását, szorítsunk helyet a rezgő ébresztőórának, már amennyiben még haza akarunk jönni. Ha nem, mert egy hét után úgy döntünk, inkább disszidálunk a hófehér homok szigetére, azt is megértjük, ebben az esetben nyugodtan itthon is hagyhatjuk. Cserébe betehetünk még egy fürdőruhát.

SZÁLLÁS

Szállás foglalásakor érdemes már az elején egyeztetni, mire van szükségünk, és mire nincs. Ilyenkor nyugodtan vegyük fel a kapcsolatot a szálláshellyel, és jelezzük, hogy hallássérültek vagyunk, illetve hogy milyen infrastruktúra az, ami kiszolgálja a kényelmünket. Emellett nyugodtan említsük meg, hogy mi az, amit egyáltalán nem fogunk használni, és hogy sem a járókeret, sem a kerekesszék nem fog kelleni a pihenésünkhöz.

PAPÍROK

A kötelező dokumentumokon túl (útlevél, igazolvány, vízum, stb.) célszerű kinyomtatni – és magunkkal is vinni – minden olyan információt, ami papír alapon megkönnyíti az eligazodást, a kommunikációt. A kinyomtatott papírokat, névjegykártyákat gyűjtsük egy helyre, mondjuk egy átlátszó mappába, és tegyük könnyen elérhetővé a kézipoggyászunkba, hogy a pályaudvaron, a reptéren könnyen eligazodjunk, vagy egyszerűbben kérhessünk segítséget.

KÖZLEKEDÉS

Ha repülővel utazunk – Balira mivel is mással -, sok mindent tehetünk magunkért, amivel megkönnyítjük az utazásunkat. Tájékoztassuk az utaskísérőket hallássérülésünkről, és mondjuk el nekik röviden, hogyan tudnak könnyen és hatékonyan kommunikálni velünk, illetve mi a teendő nem várt probléma esetén. Ma már több légitársaság is rendelkezik saját applikációval, ahol nyomon tudjuk követni a járatunkat, ezt is bevethetjük, hogy utazásunk ideje alatt időben értesüljünk a bennünket érintő fontosabb információkról.

Ha mégsem a pálmafák alá vennénk az irányt, és közlekedési eszközként a buszt, vagy a vonatot választanánk, kérjük meg a mellettünk ülőt, vagy a kalauzt, hogy jelezze nekünk időben, ha közeledünk úti célunk felé, és le kell szállnunk. Nem mindig írják ki a buszokon, vonatokon a következő megállót, ezért jó, ha megkérünk valakit, tájékoztasson bennünket, ha elérkezett az idő. Lehetőleg olyat kérjünk meg erre a nemes feladatra, aki nem előttünk száll le, és lesz alkalma jelezni, ha közeledünk a megállónkhoz. Ezzel együtt nyugodtan mutassuk meg neki, hogy mi legyen az az egyezményes jel, amiből számunkra is világosan kiderül, hogy hamarosan itt az idő.

MEGÉRKEZÉS

A kinyomtatott papír vagy névjegykártya szintén jól jön, ha a szállást taxival szeretnénk megközelíteni, vagy barangolásunk során taxiba pattanunk. Ilyenkor ahelyett, hogy küzdenénk a taxissal – és a világnyelvvel -, hogy helyesen ejtsük a címet, egyszerűen csak átnyújtjuk a kártyát vagy a cetlit, és minden bonyodalom nélkül – remélhetőleg – már suhan velünk tova vassárkányt. Hát nem csodálatos?

AZ ERŐ, ÉS A HALLÓKÉSZÜLÉK LEGYEN VELÜNK!

Ha már utazunk és úgy döntöttünk, kicsit pihenünk, szóljon az valóban a kikapcsolódásról. Hallássérültként ezért indulás előtt feltétlenül győződjünk meg készülékünk működéséről, állapotáról, és akár egy ellenőrzésre, akár új-, vagy pótkészülék beszerzésére keressük fel audiológusunkat, vagy egy hallókészülék stúdiót. Ha picivel több időráfordítást is igényel a készülődés során, megéri beugrani egy vizitre, hátha ajánlanak olyan kiegészítő eszközöket, vagány megoldásokat, amivel még kényelmesebb lesz az utazásunk, és az élmények begyűjtésében nem korlátoz minket hallásunk.

Szerző: Eat, Move & Smile