Hírek

5 DIVAT-TREND, AMI ALLERGIÁT OKOZ

5 DIVAT-TREND, AMI ALLERGIÁT OKOZ

A DIVAT TÉNYLEG OKOZHAT ALLERGIÁT?

Talán már mindnyájan ismerünk legalább egy olyan barátot, rokont, kollégát, vagy a szomszédot, aki valamire allergiás. Porra, virágra, fűre-fára, vagy akár a villanyfényre. A régen kuriózumnak számító, ma már hétköznapi betegségként számon tartott allergiás megbetegedések egyre szélesebb körben csapnak le ránk ádáz módon. A parlagfüvet, a szálló port és a penészspórát már „megszoktuk”, és bár továbbra sem tudunk megbocsátani nekik, az mégiscsak szemtelenség, hogy a divat iránti rajongásunkat is befolyásolhatják az allergiát okozó tünetek. De nézzük, melyek is ezek!

1. BŐRKABÁT

Amióta Olivia Newton-John 1978-ban latex nadrágban és dögös bőrdzsekiben végiglejtett John Travolta földre hullott álla előtt a Grease című filmben, azóta van nyomós oka az ősznek, hogy örüljünk neki. Ugyanis az első hűvösebb szellő érkeztével mi is boldogan emeljük le vállfánkról az ikonikus fekete, fémmel vadított bőrkabátot, hogy hajunkat bőszen dobálva vonuljunk végig a Fő utcán. Bármelyik fazont is válasszuk, a bőrkabát örök. Probléma akkor van, amikor egyszer csak bőrünkkel érintkezve viszketést, vörös foltokat, felhólyagosodást tapasztalunk. A bőrkabátot – így a cipőt, táskát, övet is – kikészítése során cserzik, amihez krómot használnak, mely minden valódi bőr termék viselése esetében kontaktallergiát okozhat. 

2. MOBILTELEFON

A mobiltelefon hódító útja során életünk természetes „velünkjárója” lett. Arcunkhoz emeljük, fülünknek nyomjuk, kezünkben tartjuk, majd szemünkhöz nyúlunk. Fogdossuk és tapogatjuk, egészen addig, míg esetleges fémallergiánk ki nem alakul, vagy nem jelez. A mobileszközök – így a tabletek, és egyéb okos-kütyük is – tartalmazhatnak nikkelt és kobaltot, amire a fémérzékenyek szervezete azonnal vad ellenállásba kezd, és viszketéssel, hólyagos kiütéssel reagálhat a technikai vívmányok ezen formájú támadására. A mobileszközök esetében az allergiás reakciók elkerülhetőek, ha a készüléket tokban tartjuk, és beszélgetéseinket fémmentes headset bevetésével tesszük allergia-mentessé. 

3. MAKE-UP

A kozmetikai termékek – arckrémek, testápolók, naptejek és a sminktermékek is – tartalmazhatnak allergiát kiváltó, bőrgyulladást okozó összetevőket. Allergia vizsgálat során ugyan kiszűrhető, melyek azok az anyagok, amelyekre adott esetben érzékenyen reagálunk, és amire a kozmetikai termékek vásárlásakor érdemes figyelni – amennyiben ezt a terméken részletesen feltüntetik. Miután a tapasztalat sajnos az, hogy az apró szemceruzán, rúzson található felületet a gyártók inkább a marketing, mint a minden részletére kiterjedő információ közlésének oltárán áldoznák, érdemes óvatosnak lenni, és használat előtt bőrpróbát végezni a termékkel. Ha úgy látjuk, hogy néhány óra elteltével sem okoz bőrünkön elváltozást, bevethetjük a terméket élesben is, szem előtt tartva, hogy az allergia a kemikáliák esetében akár napok múlva is jelentkezhet.  

4. ÉKSZEREK

Nehéz ellenállni a legújabb trendeknek, akár egy gyűrű, akár egy mesés nyaklánc, vagy charmokkal telirakott karkötő veti be összes csáberejét, hogy elgyengülve megszerezzük és magunkra aggassuk. A divat folyamatos változását ékszerek tekintetében talán az egyik legköltségesebb hóbort nyomon követni, mégis érdemes beruházni a nemesfémekből készített kiegészítőkbe, hiszen a nikkellel bevont bizsukkal érzékenység esetén óriási problémákat okozhatunk magunknak.

5. TETOVÁLÁS

A tetoválás, mint periodikusan feltörő divathóbort, szintén allergiás veszélyfaktort rejt magában. Természetesen ez sem igaz mindenkire, de mindenképpen érdemes tetkó-próbát végezni bőrünkön, mielőtt magunkra varratnánk a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításának remekeit. Vagy bármit, amire éppen megdobban a szívünk. Mosolyogtunk Rachel-ön, a Jóbarátok szereplőjén, amikor egy pöttyöt varratott magára a mindenkit magával ragadó tetoválás-lázban, pedig talán neki volt igaza. Egy pici próba a bőrön legalább 24 órával a nagy munka megkezdése előtt kiszűrheti az esetleges allergiás reakciókat. Ha a végleges „varrás” helyett inkább a hennát választjuk átmeneti testdíszítésként, azzal is érdemes óvatosan bánni. A festékben található anyagokra különbözően reagálhat szervezetünk, és láttunk már olyan heves reakciót, amit a nyaralás alatt felfestett henna-dísz okozott.

Szerző: Eat, Move & Smile