Hírek

5+1 SZUPER TIPP A PUHA BŐRÉRT, ZIMANKÓBAN IS!

5+1 SZUPER TIPP A PUHA BŐRÉRT, ZIMANKÓBAN IS!

VAJON TEHETÜNK-E A MESÉSEN PUHA BŐRÉRT TÉLIDŐBEN?

Hófödte csúcsok ide, zúzmarás tájak oda, a tény az tény. A téli időjárás nem barátja a puha bőrnek. Hiába állnak halomban a szebbnél-szebb sálak, katonás rendben a meleg csizmák, vállfán lógva gardróbszekrényünkben a pompás kabátok, a zimankóban bőrünk egészségéért ennél fokozottabb figyelemre van szükség. Ahogy a hőmérséklet csökken, a levegő páratartalmát mintha egy orbitális csővel kiszippantanák, ami után nem marad más, csak száraz, húzódó kezek, smirgli arcbőr, és cserepes ajkak. Hát kell ez nekünk? Nyilván nem. Nézzünk hát néhány egyszerű tippet, mi-mindent tehetünk a puha bőrért télen!

1. A MINDENT TUDÓ BŐRGYÓGYÁSZ

Ahhoz, hogy a hideg időben is a legtökéletesebb ápolást nyújtsuk bőrünknek, a legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, mi is a legjobb számunkra. Bár kísérletezhetünk különböző kencékkel és szérumokkal, minek futnánk felesleges – és olykor méregdrága – köröket, ha a bőrgyógyász néhány egyszerű és gyors dermatológiai vizsgálat során pikk-pakk megállapítja, mire is van pontosan szüksége bőrünknek. Attól, hogy bőrgyógyász segítségét kérjük, még nem feltétlenül jelenti, hogy az általa javasolt bőrápoló termékek bedöntik az éves családi büdzsét, hiszen sok esetben a márkát, a reklámot és a csomagolást fizetjük meg a prémium kategóriás termékek esetében – és a nem prémium kategóriás termékek esetében is – amivel a dermatológus szintén tökéletesen tisztában van. 

2. TÁPLÁLÓ HIDRATÁLÁS

Azok az ápolókrémek, amik tavasszal és nyáron tuti befutók, nem biztos, hogy télen is jól működnek. Ahogy az időjárás változik, úgy célszerű cserélnünk a kozmetikai termékeket is. A vizes bázisú hidratáló krémek a hideg hatására kristályosodhatnak a bőrben, így célszerű olajosabb alapú krémet használni, ami fokozottabb védelmet biztosít, és jobban megtartja a nedvességet. Az olaj-alapú készítményeknél fontos, hogy milyen típusú olajat tartalmaz – és milyen olajszármazékot nem. Azt is fontos szem előtt tartanunk, hogy ami jó az arcnak, az nem biztos, hogy megfelelő a test száraz bőrének ápolására is. 

3. NAPTEJET TÉLEN IS?

Nem csak nyáron hasznos a fényvédelem, hiszen a Nap káros hatásai évszaktól függetlenül támadnak. Ha a téli aktivitásunk havas sportokkal is kiegészül, hatványozottabban figyelnünk kell bőrünk megfelelő ápolására és védelmére. Ha nem a havas lejtőkön múlatjuk az időt, hanem a városban andalgunk a téli napsütésben, gondoskodjunk bőrünk fényvédelméről legalább 30 perccel azelőtt, hogy kitennénk magunkat a fényviszonyoknak.

4. A KÉZ PUHA BŐRE

Kézfejünkön a legvékonyabb a bőr, ezért muszáj, hogy megfelelően ápoljuk az év minden szakában, legfőképpen télidőben, amivel elkerüljük a viszketést, és a repedezettséget. A kesztyű éppen ezért alapfelszereltség télen, de mindig legyen a táskánkban egy kézkrém, amivel kézmosás után – vagy általános szárazság esetén – megfelelő ápolást tudunk biztosítani tündöklő kézfejünknek. Ha a téli haddelhadd során vizes lesz kesztyűnk, zoknink, ruhaneműnk, feltétlenül cseréljük mielőbb, mert ellenkező esetben kellemetlen viszketést, felhólyagosodást eredményezhet. 

5. HIDRATÁLJ BELÜLRŐL IS

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy milyen fontos a hidratálás, ami nem egyenlő a cukros löttyök és alkoholos italok beáramoltatásával. Bőrünk épségéért – és szépségéért - megfelelő mennyiségű, napi 2 – 2,5 liter minden mentes víz elfogyasztása szükséges ahhoz, hogy szervezetünk kellően hidratált legyen, szerveink jól funkcionáljanak, és bőrünk mesésen puha legyen, még a téli zimankóban is.

5+1. PÁRATLAN PÁROLOGTATÓ

A fűtés – legyen az bármilyen típusú is – nem csak a levegőt, de bőrünket is szárítja. A párologtatók szuper megoldást jelentenek a levegő nedvességtartalmának biztosítására, melyek elektromos kivitelben is elérhetőek, de házilag is előállíthatjuk, ha egy hideg vízből kicsavart nagy fehér lepedőt simán kiterítve száradni hagyunk a helyiségben. Bár az utóbbi macerásnak tűnhet, annyira talán mégsem az, ráadásul az elillanó hűvös pára az egyik legjobb gyógyír bőrünkre, gégénkre és nyálkahártyánkra egyaránt. Ha mégis a kényelmesebb elektromos párásítóra esik a választásunk, egy dolgot mindenképpen fontos szem előtt tartanunk: feltétlenül a hűvös gőzt fújó kivitelt válasszuk! 
 

Szerző: Eat, Move & Smile