Hírek

3 JEL, HOGY GYENGE A HALLÁSOD

3 JEL, HOGY GYENGE A HALLÁSOD

ÍGY ISMERD FEL EGYSZERŰEN, HOGY GYENGE A HALLÁSOD!

Hello! Hallasz?” – hangzik el a kérdés a kiváló brit énekesnő, Adele egyik ismert dalában. A számot ismerve a kérdés egyértelműen nem hallásunk minőségének vizsgálatra irányul, sokkal inkább egy romantikus történet felvezető kérdése. Ettől függetlenül viszont teljesen jogos a felvetés, hiszen az emberek jelentős része – háromból kettő! – hallássérült, vagy gyenge a hallása, és ami még ennél is megdöbbentőbb, sokuknak fogalma sincs róla. Vagy egyszerűen csak nem vesznek róla tudomást. 

Hallásunk elvesztése mérföldkő lehet életünkben, óriási változásokat okozva mindennapjainkban. Pedig elszenvedése nem szükségszerű, hiszen a hallásvesztés sok esetben megelőzhető. De vajon figyelünk eléggé a jelekre? Tudjuk egyáltalán, melyek ezek? Felismerjük, mikor kell az éves vizsgálatokon túl is felkeresnünk fül-orr-gégész szakorvosunkat? Íme néhány tipikus helyzet, ami segít időben felismerni a problémát, hogy gondtalanul élvezzük a szupersztárok muzsikáját, és cinkosan visszakacsinthassunk Adele-ra: „Igen szívem, hallak.”

NEM FOGADOTT HÍVÁSOK

A mobiltelefon lassan szerves részünket képezi. Ahová tudjuk, magunkkal visszük, így az elszalasztott hívások számának növekedése lehet egy jel. Egyrészt annak, hogy le van némítva, másrészt, ha nem ennyire banális a helyzet, és teljes hangerőn működik a telefon, jele lehet annak, hogy gond van hallásunkkal. Mielőtt családi botrány törne ki, vagy partnereink megkérdőjeleznék újszerű magatartásunkat, egy hallásvizsgálat hatékony megoldást jelenthet.

MIT MOND?

Ha a hétvégi, barátokkal való rozézás közben azt tapasztaljuk, hogy normális körülmények között is nehezen halljuk az éppen aktuális pikáns sztorikat, és rendre visszakérdezünk, vagy ismétlésre kérjük barátainkat, legyen ez egy jel. Ha a helyzetet kezeletlenül hagyjuk, az később csak romlani fog, így talán egyszerűbb átesni egy fájdalommentes vizsgálaton, mint folyamatosan visszakérdezni, és kellemetlen szituációkba keveredni. Mindezen túlmenően a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy ideig még kérdez a gyengén halló, azután elkezdi szégyellni, ekkor úgy tesz, mintha hallaná a beszélgetést, blöfföl, hümmög, bólogat, és egyre rosszabbul érzi majd magát a bőrében. Emiatt lassan a társaságot is kerülni kezdi, mely aztán egyenes utat jelent az elszigetelődés felé. A hallásvesztésben nincs semmi szégyellni való, ráadásul szuper, designerek által tervezett, szinte láthatatlan eszközök állnak rendelkezésre a tökéletes hallás támogatásaként!

AMIKOR ORDÍT A TÉVÉ ÉS A RÁDIÓ

Gyerekkorunkban onnan tudtuk mindig, hogy Pista bácsiék hazajöttek a telekről, ha már kint az utcán a ház előtt matatva is hallottuk, hogy az ötödiken elkezdődött a hétórás hírek. Akkor, gyerekszemmel nagyon öregnek tűntek, így a hallássérülésüket betudtuk ennek, pedig visszatekintve a kor még annyira nem is indokolta volna, hogy hallásproblémával küzdjön ez a kedves házaspár. Na meg szerencsétlen Mirci, a passzív elszenvedő macska. A tévé és rádió rendszeres felhangosítása, az extrém hangerőn történő zenehallgatás mind-mind jele lehet annak, hogy hallásunkkal probléma van. Természetesen azt is megértjük, hogy a tévé le-, és felhangosítása családon belül örök vita tárgya, és még ha olykor alapot is ad az egymás közti kommunikációnak, hallószerveink szempontjából egyáltalán nem egészséges. Fenti példák a legáltalánosabb hétköznapi esetek, mellyel próbálunk rámutatni azon helyzetekre, melyek okot adhatnak, hogy figyeljünk hallásunkra, és megtegyük a szükséges lépéseket.

RENDSZERES HALLÁSVIZSGÁLAT

A halláspanaszok ma már milliókat érintenek szerte a világon. Felnőtteket, gyermekeket, fiatalokat és időseket egyaránt. Korai felismerése kortól függetlenül fontos, és meghatározó az eredményes gyógyítás és kezelés érdekében. Szűrővizsgálatokkal, fül-orr-gégészeti vizsgálatokkal, speciális hallásvizsgálatokkal, szükség esetén pedig a hallókészülék kiválasztásával segítjük pácienseinket, hogy a halláscsökkenést kiváltó okokat feltárva a gyógyulás leghatékonyabb módját találjuk meg számukra. Hiszen az egészség belülről kezdődik! 

Szerző: Eat, Move & Smile