Hírek

10 TIPP, HOGYAN VÉDD A HALLÁSOD!

10 TIPP, HOGYAN VÉDD A HALLÁSOD!

HALLANI ARANY! ÍGY ŐRIZD MEG HALLÁSOD!

Legtöbb esetben a hallásvesztés a hallójáratban található igen vékony, és rendkívül érzékeny szőrsejtek sérüléséből adódik, amit okozhat egyszeri nagyobb zaj, vagy akár folyamatosan elszenvedett zajterhelés is, hiszen attól, hogy a zaj nem zavaró, még károsíthatja hallásod. Az egészség megőrzése érdekében fontos, hogy egyrészt felismerjük ezeket a károsító zajforrásokat, másrészt tegyünk hallásunk megóvása érdekében.

FÜLSÉRTŐ ZAJOK

Egy átlagos koncert után vélhetően már sokan találkoztunk azzal a jelenséggel, amikor a héthatárra szóló hepaj után napokig csak csengett a fülünk. Nagyon talán nem is foglalkoztunk vele, el is múlt, maradandó károsodást nem okozott. Gondoltuk mi. Ahhoz viszont, hogy megértsük, mit jelent maga a „zaj”, és hogy milyen mértékű terhelésnek van kitéve hallásunk a rock koncertek nélküli, unalmasnak tűnő hétköznapok során, hoztunk néhány példát:

- az emberi hallásküszöb, illetve egy szúnyog hangja 3 méter távolságból: 0 decibel
- egy átlagos beszélgetés: 60-65 dB
- egy zsúfolt utca: 75-85 dB
- a fűnyíró hangja: 85 dB
- egy éppen működésben lévő targonca: 90 dB
- a szomszéd fúrója vasárnap reggel: 98 dB
- egy kb. 70 méter távolságban lévő kamion: 95-100 dB
- a motorbicikli: 100 dB
- a moziban egyes akciójelenetek: 100 dB
- szórakozóhely: 110 dB
- MP3 lejátszó: 112 dB
- láncfűrész: 115-120 dB
- egy rock koncert, vagy a mentőautó szirénája: 120 dB - fájdalomküszöb

Ha megnézzük, hogy egy átlagos beszélgetés és a rock koncert között micsoda óriási zajkülönbség van, érdemes átgondolni, vajon azon az egy estén mennyit sérült hallásunk, figyelembe véve, hogy a decibelt nem lineárisan, hanem mint a földrengéseket, egy logaritmusos skála alapján mérik. Ez azt jelenti, hogy 10 egységnél a következő lépcsőfok már tízszeres szorzóval számolandó. És mi erre hümmögtük megnyugtatóan kávánkat kavargatva a koncert másnapján, hogy a mulatság hallásunkban szerencsére nem okozott maradandó károsodást…

MIT JELENT, HOGY „TÚL ZAJOS”?

A hallásvesztés kockázata, ha valami túl zajos, vagy ha túl sokáig tart. Egy 80-85 dB erősségű, folyamatos zajforrás - amilyen például a fűnyíró hangja -, hosszú időn keresztül már hallásvesztést okoz. Nem, amíg a kertben lenyírjuk a méteres füvet, azalatt nem okoz hallásvesztést, de jogos a felvetés, mert a hallásvédelem a rövid idő alatt végzett zajos tevékenységek során is indokolt! De nézzük, hogyan óvhatjuk meg hallásunkat, és kerülhetjük el a halláscsökkenést!

10 TIPP, HOGYAN VÉDD A HALLÁSOD!

1. Használj füldugót
Minél tovább vagyunk kitéve zajártalomnak, annál nagyobb eséllyel sérül hallásunk. Megelőzésként érdemes védeni füleinket fülvédővel, illetve ha módunkban áll, odébb állni, hogy távol tartsuk a káros hangokat. Ha nem tudjuk elhagyni a zajos területet, úgy tartsunk 10 perces szüneteket, amíg a hallásunk valamelyes regenerálódik.

2. Halkítsd le a zenét
Nem csak a mellettünk állónak, de fülünknek is rémesen zavaró a fülhallgatóból kiáramló zaj. Ezen a hangerőn tolva a hangulatot már komoly halláskárosodást szenvedhetünk. Ha már annyira zajos a zene, hogy semmilyen külső hangot nem hallunk, az már régen a túl hangos kategória. Ne féljünk azt lejjebb halkítani.

3. A 60:60 szabálya
A biztonságos zenehallgatás a 60:60 elven alapul. Hogy mit is jelent ez? A maximum hangerő 60%-án maximum napi 60 percet hallgassunk zenét mobileszközünkön. 

4. Elő a retro fülhallgatóval
Ha mobil készülékünkről hallgatjuk kedvenc muzsikánkat, célszerű beállítani a zajszűrést, illetve visszatérni a régi, retro, párnázott fülhallgatóhoz. Cél, hogy a zenehallgatás közben a környező zajokat kiszűrje a rendszer, így alacsonyabb hangerő mellett élvezhetjük a zenét. A fülbe dugható, vagy fülre akasztható megoldás kevésbé hatékony, miután azok nem alkalmasak arra, hogy tökéletesen kiszűrjék a zajokat. A rendszeres, fülhallgatóval történő zenehallgatás szintén ártalmas a hallásunknak, célszerű szünetet tartani, vagy más megoldást választani a zenei élményhez.

5. Halkítsd a tévét
A tévé, rádió és egyéb audio berendezések hangjának csökkentése sokat jelent hallásunk védelmét illetően. Ha már olyan hangosan szól bármelyik berendezés, hogy nem halljuk tőle más hangját, nyugodtan vegyünk vissza a hangerőből.

6. Koncertezz fülvédővel
Az élőzene során használt fülvédő 15-35 dB közé is képes lecsökkenteni a zajokat. Érdemes átgondolni ennek használatát.

7. Tegyél a munkahelyi zajártalom ellen
Ha esetleg a humán osztálynak nem jut eszébe, hogy magától bocsássa rendelkezésre a hallásvédő eszközöket, úgy nyugodtan lehet tenni ennek érdekében, és kérni segítségüket a megfelelő munkavédelmi felszerelés biztosítása érdekében.

8. Munkahelyi védelem
A hangos, zajos eszközök – például fűrész, fúró, láncfűrész, betontörő, stb. - használata során mindig használjunk fülvédőt, és tartsuk be az előírt szüneteket.

9. Óvatosan az autóban
Az autó zárt terében üvöltő zene szintén halláskárosodást okozhat. Vegyük ezt figyelembe, és óvatosan döngessük a muzsikát!

10. Pihentesd a hallásod
Egy nagyjából két órás időtartamú, zenés-táncos helyen töltött mulatozás után minimum 16 órás zajmentes pihenés szükséges a fülnek, hogy regenerálódjon. A pihenőidő be nem tartása, vagy az időtartam csökkentése nagyban hozzájárulhat a hallásvesztéshez. 

RENDSZERES HALLÁSVIZSGÁLAT

A halláspanaszok ma már milliókat érintenek szerte a világon. Felnőtteket, gyermekeket, fiatalokat és időseket egyaránt. Korai felismerése kortól függetlenül fontos, és meghatározó az eredményes gyógyítás és kezelés érdekében. Szűrővizsgálatokkal, fül-orr-gégészeti vizsgálatokkal, speciális hallásvizsgálatokkal, szükség esetén pedig a hallókészülék kiválasztásával segítjük pácienseinket, hogy a halláscsökkenést kiváltó okokat feltárva a gyógyulás leghatékonyabb módját találjuk meg számukra.Szerző: Eat, Move & Smile