Hírek

HALLÁSVESZTÉS EDZÉS KÖZBEN?

HALLÁSVESZTÉS EDZÉS KÖZBEN?

EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD, VAGY SPORTOS HALLÁSVESZTÉS?

A mozgás fontossága, és annak egészségünkre gyakorolt jótékony hatása megkérdőjelezhetetlen. Kevés olyan érv létezik, amit a testedzés ellen tudnánk felhozni, hiszen nem csak megfelelő formánk, kondíciónk kialakításához, de szellemünk frissen tartásához is létszükséglet. Ahhoz, hogy minden pozitívumát élvezzük, fontos, hogy egyrészt megfelelően végezzük az adott edzéstípust, másrészt a körülmények is támogassák sporttevékenységünk eredményét. De mi köze van a sportnak a hallásunkhoz, és vajon előfordulhat-e hallásvesztés edzés közben?

1. CROSSFIT

A napjainkban is egyre inkább elterjedt edzésforma kétségkívül eredményes, nem véletlen, hogy a katonák, rendőrök és tűzoltók trenírozásánál vetették be a tökéletes erő-, és állóképesség elérése érdekében. A különböző gyakorlatok elvégzése közben viszont óvatosnak kell lennünk, mert a szervezetre mért terhelés negatívan befolyásolhatja hallásunk épségét. Az erőlködés során ugyanis megnő a koponyaűri nyomás, ami további nyomást gyakorol a fülekre, a levegő visszatartása pedig – ami a súlyok emelgetése közben szükségszerű a hát és gerincoszlop megtartásához -, további nyomás-terhelést jelent hallószerveinknek.

2. MITŐL SÉRÜL A HALLÁS?

Az edzésből fakadó megerőltetés során a belső fül labirintusának folyadékrendszerén sipoly alakulhat ki (perilymphatic fistula - PLF), ami megváltoztathatja hallásunkat. Előre nehéz erre felkészülni, hiszen a PLF egy pici hasadék, sérülés a belső és a középfül közötti vékony membránon. A pici repedés a belső fülben magától a megerőltetéstől is kialakulhat, melyet követően a folyadék a belső fülből könnyen átszivárog a középfülbe.  

3. VESZÉLYES SPORTOK

Távol álljon tőlünk, hogy diszkrimináljuk a Crossfit edzést, hiszen egy igazán hatékony edzésforma, ráadásul nem ez az egyetlen mozgástípus, melynek során hallásunk sérülésnek van kitéve. A súlyokkal való testedzés, a futás, vagy akár a nagy intenzitással kitartott jóga pozíciók gyakorlása közben is leselkedhet ránk veszély, hiszen alapvetően a megváltozott nyomáskülönbség az, ami kiválthatja a problémát.

4. ZENE NÉLKÜL MIT ÉR A… SPORT?

Nem csak a csoportban „elkövetett” edzés-típusoknál, de a magányosan végzett testedzés során is szeretjük, ha dübörög a muzsika. Zenére mindig könnyebben megy a móka, akár a helyes ritmust, akár az adrenalin növelést, akár az ellazulást szem előtt tartva. A túl hangos zene viszont könnyen okozhat fülzúgást vagy akár hallássérülést is, főleg, ha rendszeresen, és hosszú időn keresztül terheljük vele hallójáratainkat. 

5. MIT TEHETÜNK MAGUNKÉRT?

Ahhoz, hogy a sportolás valóban egészségünket szolgálja, hallásunk érdekében érdemes betartani az alábbiakat:

- Amint úgy érzed, sportolás során „valami történt”, vizsgáltasd meg audiológus szakemberrel hallásodat.
- Mérsékeld a súlyokat, hogy elkerüld a nagyfokú koponyaüregi nyomást.
- Védd a hallásod edzés során füldugóval, halkítsd lejjebb a dübörgő zenét a mobilodon, vagy állj messzebb a hangszóróktól.
- Bánj óvatosan a súlyokkal! Ahogy idősödsz, úgy romlik a hallásod is. Ne siettesd extra súlyok emelgetésével a hallásromlást!
- Lélegezz helyesen! Ne tartsd vissza a lélegzeted sportolás közben. A helyes légzés nem csak az edzés hatékonyságát növeli, de segít elkerülni a fülekben kialakuló nyomást is.
- Ne dobd le az eszközöket! A súlyok helytelen visszahelyezésekor keletkező zajok extra terhelést jelentenek a hallószerveknek.
- Ne hagyd figyelmen kívül a problémát! Amint úgy érzed, hallásodban változás történt, a rendszeres éves ellenőrzéseken túl, fordulj azonnal audiológus szakemberhez.
 

Szerző: Eat, Move & Smile